Leden 2009

Mrkvový salát s pomerančem

31. ledna 2009 v 21:23 | s.arik |  Saláty

Jediný mrkvový salát, do kterého fakt nepotřebuju cukr:

3 střední mrkve nastrouhat
jeden pomeranč oloupat
a nadrobno nakrájet, smíchat.
Je toho cca porce - plný hluboký talíř.

Velice mě překvapila vyvážená chuť - nechyběl tomu ani citron, ani cukr...
Jinak je mrkev výborná i s celerem nebo jablíčkem, to asi zná každý.

( foto: allrecipes )

Skvělé sladké koule

31. ledna 2009 v 21:21 | s.arik |  Sladkosti
hrst až dvě hrsti vlašáků
hrst slunečnice
hrst čokobobů
hrst rozinek

Pro milovníky sladších verzí dvě hrsti rozinek, nebo přidat med.
Vše rozemleté smíchat, trpěliví tvarují kuličky, lenoši jedí hned lžičkou :D
Lidé mezi těmito kategoriemi vytvarují válec (jak bramborový knedlík),
před konzumací nožem krájejí kolečka, vypadá to jako kokosový kmen.

Bohužel mi elektrický mlýnek nebere mokré suroviny, takže nemohu máčet předem :(
Pokud suroviny předem máčíme, jistě děláme lépe pro zažívání.
Hmota je pak ale dost mokrá a tak ji vysušíme dodáním strouhaného sušeného kokosu.

Hruškové placky

30. ledna 2009 v 7:00 | listy |  Sušené placky

rozmačkané hrušky
mletý zlatý len
sekané kešu ořechy
skořice
trochu medu
už se to suší na topení...

ohz:
Makové hrušky
hrušky
mák
Hrušky nakrájejte na plátky a obalte v namletém máku.

Hrušky v kešu
hrušky
kešu
Kešu oříšky rozemelte a obalte v nich hrušky.


Koprová polévka s cuketou

29. ledna 2009 v 16:31 | veri |  Polévky

1-2 cukety (podle velikosti)
2 stonky řap.celeru
1 avokádo
2 lžičky citr.šťávy
trocha soli (himalájské nebo nic)
1 menší stroužek česneku
trocha bílého pepře (nedala jsem)
trocha olivového oleje
hrst čerstvého kopru

Odšťavit cukety a řap.celer, rozmačkat avokádo, zalít trochou šťávy, domačkat avokádové hrudky nebo mixovat ponorným mixérem, přidat nasekaný kopr, citr.šťávu, olej, prolisovaný česnek, a kdyžtak ještě pepř a sůl. Moc dobré :)


Mrkvová polévka

29. ledna 2009 v 16:30 | veri |  Polévky

cca 1kg mrkve
4stonky řap.celeru
1 rajče
jarní cibulka
avokádo
zelená petrželka
zázvor (čerstvý nebo sušený)
citronová šťáva
(bude z toho cca 0,5l polívky)

Odšťavíme mrkev, řap.celer a rajče.
Rozmačkáme avokádo, zalijeme trochou šťávy a ještě domačkáme hrudky avokáda (mačká se to líp s trochou té šťávy) a nebo umixujeme ponorným mixérem. Dolijeme zbytek šťávy.
Nakrájíme jarní cibulku, množství podle chuti (já mám ráda hodně:)), dochutíme zázvorem (cca 1/3čajové lžičky sušeného) - s tím opatrně, raději míň a pak podle chuti přidávat. Přilijeme citr. šťávu (cca 1 pol. lžíci nebo víc). Dáme na talíř nebo do misky a posypeme zelenou petrželkou. Opravdu mňamka :)


Vita placky

27. ledna 2009 v 21:42 | s.arik |  Sušené placky

právě jsem udělala vita placky:
300g zlatého lnu najemno pomlít
PL provensálských bylin, sůl, malé množství vody.
s těstem se pracovalo úžasně, hmotu jsem rozdělila na 6 hromádek, vždycky jsem jednu hroudu těsta položila na A4 pečícího papíru, přehla papír, rukou vytlačila nějakou placku, uhladila, rozevřela papír a placku přesunula na plech, s čistýma rukama a za tři minuty bylo hotovo.

mňááááám.
tak tohle JE náhrada chleba!
po 6 nebo 7 hodinách na topení jsou placky vláčné, nelepí, netrhají se, chutnají se sluněnkou skvěle

listy: tak jsem dneska dělala taky placky - zlatý len, mrkev, majoránka, mletý kmín (opraveno).

( foto: theholisticchef )

Kešu-datlové kuličky

27. ledna 2009 v 2:12 | veri |  Sladkosti

Jestli můžu doporučit něco z raw mlsot, tak jsou to kešu-datlové kuličky,
stejné, jako má terka v lifeshopu.
Na 100g kešu je cca 120g datlí
(nemáčených, nevím, jak by to dopadlo s máčenými).
Je to rychlé a chuťově výjimečné, dělám si to, když si chci někdy o víkendu udělat radost.
A není mi po tom kupodivu tak těžko, jako po samotných oříšcích..

Hugo z Hor: Jo, přesně tak to dělám taky, akorát ještě když je homogenizuju v greenstaru, tak tam navíc přidávám čokoboby >:-) .
A poměr - já to dával tak nějak 1:1, ale dával jsem k těm kešu myslím ještě nějakou loupanou mandli navíc. Teď jsem je tak půl roku nedělal, tak přesně nevím.


( foto: vidafoods )

Čokoládový puding

27. ledna 2009 v 1:00 | veri |  Sladkosti

kokosový olej (možná by se dal nahradit i kokosem nebo vodou z něj),
1 větší kávová lžička kakaa, 1 avokádo, med
- od čokolády k nerozeznání
je to dobré s banánem. měla jsem to sice jen jednou...




listy: Veri, koupila jsem dneska kokosový olej a hned vyrobila ten puding dle tvého receptu. Ta chuť je opravdu naprosto delikátní! Dělala jsem to jen z půlky avoše a stejně cítím, že mi je malinko těžko (ono už mi bylo předtím, ale byla jsem hrozně nedočkavá, čekala jsem na ten olej dlouho :oops:). Pro mě je kombinace mastného a sladkého dost náročná, snesu jen trochu, ale fakt lahoda, jemňoučká, mňam! A nenazývala bych to ani pudingem, to je naprosto špičkový krém, neobávala bych se ho použít na dort nebo do nějaké vita rolády. Když by se do toho mixnul ještě banán, bylo by to určitě taky zajímavé. ( diskuze-vitarian )

Salát z bílé ředkve

26. ledna 2009 v 23:59 | s.arik |  Saláty

půl menší bílé ředkve, 4 hrsti špenátu, obojí nadrobno pokrájet
zalít sluněnkou (50g slunečnice, stroužek česneku, půl malé cibule, provensálské bylinky trocha soli).
sluněnka na jednu porci:
pár hodin předem (aspoň dvě, ale klidně i den) namočit 50g slunečnice (půl pytlíku u mě), ve sklenici by mělo být tolik vody, aby semínka vyplnila půl výšky vodního sloupce nebo ještě trochu méně vody, přihodit koření (já dnes provensálské byliny), nejlépe hned na počátku, ony se do té vody vylouhují...
pak to po pár hodinách doplnit (samozřejmě lze pozměnit) stroužkem česneku nebo čtvrtkou cibule, solí, umixovat (tyčákem).
podle množství vody vznikne něco mezi pomazánkou a tekutým dresingem, ale v salátu je to fuk, mi tam ta "voda" nevadí.
špenát krájím nadrobno a ředkev strouhám nahrubo
byly toho dva plné hluboké talíře a chutnalo mi, i bez rajčete.

lenkakt: sari, ředkev je také výborná strouhaná s červenou řepou
řepa je sladká, ředkev pálivá, tak se to hezky doplní
já dle momentálních dispozic přidávám olej, někdy ocet, sůl... někdy i křen

listy: bílá ředkev, čínské zelí (velmi najemno nasekat, zalít zálivkou, natlačit do sklenic, nechat zaležet do druhého dne).

Hugo z Hor: bílá ředkev +sladké jablko nastrouhat, přidám trošku jablečného octa, nakrájím kousek cibule, promíchám, nechám zaležet v lednici, sním.


( foto: floranazahrade )

Hořčičný dressing

26. ledna 2009 v 19:28 | k.winky |  Omáčky


mix namočené hořčičné a slunečnicové semínko
slunečnicový olej, jablečný ocet, med a trocha soli

Ale je mňam, mám ráda hořčici :)

zeleninový salátek (špenát, hlávkáč,rajče, paprika, cibulka,
okurka, olivy, olivový olej, balsamico ocet, hořčičný dressing)


dgm: Na oběd jsem dělala obyčejný salát ze zelí, ale jako zálivku jsem dělala hořčicový dressing.
Namočila jsem toho hořčičného semínka hodně, půl malého hrnku, rozmixovala, přidala ol. olej,
balsamico ocet, lžíci medu a trochu soli, bylo to ale pořád hodně ostré, tak ještě znovu olej a med. Výsledek byla hodně luxusní hořčicová omáčka, ale dost ostrá, nakonec jsem toho do salátu vmíchala jenom půlku,i tak to stačilo, ta ostrost byla výrazná, zbytek jsem nechala na misce v kuchyni a pak sleduju, že to stejně všechno zmizlo, jak chodili a namáčeli si do toho zeleninu, nakrájenou papriku a řapíky celeru a okurky...

Hugo z Hor: A taková vita hořčice na vita "masové" placce ozdobená rajčetem a okurkou je úžasná >:-)


( foto: bfeedme / levnekoreni )

Vlašský dip

25. ledna 2009 v 14:23 | k.winky |  Omáčky

hrstka vlašáků
1/2 šálku oleje z vlašských ořechů
3 lžíce sezamového oleje
lžíce jablečného octa (není nutné)
lžíce medu
lžíce bragg liquid aminos (sojovka)
1 rajče
kousek česneku
bylinky dle chuti (já používám přímo kořenící směs česnek a bylinky,
je to mlýnek se solí od Kotanyi)...
Vše najemno umixovat ...
Skvělé se salátem a rajčátky..

( foto: chopy / zdraveoleje )

Francouzský dressing

24. ledna 2009 v 1:37 | k.winky |  Omáčky
Měla jsem oblíbený francouzský dressing od Hellmans, který jsem zbožnovala na salát ...
Už jsem ho ale chtěla vyřadit, protože mi ubíral procenta vita ... Přečetla jsem si složení, něco pozměnila nahradila a vyrobila něco, čemu tenhle Hellmans absolutně nemůže konkurovat :)
Dvě rajčata, stroužek česneku, 3 lžíce jablečného octa (citrónové šťávy), lžíce Bragg liquid aminos (sojová omáčka), lžíce tahiny, 1/2 šálku slunečnicového oleje, 1/2 šálku sezamového oleje, dvě lžíce medu, lžička sladké papriky, bazalka, provensálské bylinky, pár hořčičných semínek ...
Vše na jemno umixovat ...
V ledničce vydrží tak 5 dní, je to opravdu moc dobré na salát..

Rajčatová čalamáda

24. ledna 2009 v 1:36 | k.winky |  Pomazánky


Sušená rajčata v oleji, cherry rajčátka, ananas, řapíkatý celer. Mix.
Dávám si to na lněné placky a přikusuji hlávkáč, někdy ještě i čerstvé rajče, je to moc mňam ...
Ten ananas a celer je spíš na přichucení, ale celé je to spíš z těch sušených a cherry rajčat ...
Přesným poměr vám nepovím, na ten já nehraju a hlavně každý má jiné chutě..


(foto: bbcgoodfood )

"Masové" placičky

22. ledna 2009 v 7:27 | Hugo z Hor |  Sušené placky


Třeba předevčírem jsem zhomogenizoval močené vlašáky, slunečnice a mandle, cibuli, česnek, trošku klíčeného munga, přidal kmín a jiné koření, vytvaroval placičky, dal do sušičky na 8 hodin, včera ochutnal a mělo to vynikající chuť, nápadně připomínající maso.
Je to móc dobré, ovšem ve větším množství je to určitě těžké.

"meat-like" placky s žampiony
zgéésované vlašáky + slunečnicové semínka + pár lískáčů + cibule + česnek + nějaké to koření + pár žampionů
umně zpracované v těsto, vypracované v placky a vložené do sušičky na noc - semínka a ořechy samozřejmě taky máčené). Moc mě chutnají, ovšem jsou poněkud těžšího kalibru ...


foto - listy: Zkoušela jsem Hugovy "masové" placky a udělala fotku. Jelikož mě to chuťově hooodně zaujalo, tak snad nebudu líná zas někdy vytvořit a pak snad bude i foto lepší... :-)


Hugův "Vlašák"

22. ledna 2009 v 6:56 | Hugo z Hor |  Saláty
Ten vlašák to je ten salát co dělám ze sluněnky, celeru, petržele, mrkve, minikapustiček a cibule . Ochutnáno a je to luxusně dobré. Ale budu se muset moc krotit ať nezdlábnu celou misku ...

Do chopperu strčím tak půlku středně velkého celeru, jednu petržel jednu mrkev, cibuli a tak 5-10 růžičkových kapustiček a rozmašíruju to. Hrubost dle uvážení, já to mám radši jemněji, ale ne zase úplně na kaši.

Pak si připravím základní "sluněnku":
do mixéru nasypu slunečnicové semínka, mixnu, přidávám postupně vodu do požadované konzistence. Pak přiliju šťávu z citrónu případně jablečný ocet, česnek dle uvážení - já dávám tak 3 stroužky. Přidám mírně soli a za stálého mixu přileju trošku slunečnicového oleje.

No a potom sluněnku a zeleninu smíchám v misce (míse, lavoru ..) a nechám uležet, nejlíp do druhého dne, jelikož to teprve vynikne chuť té kapustičky.

Možno mazat na VITA placky od Terezky, ozdobit hlávkovým salátem, rajčetem a okurkou, nebo jako "Vlašák" k "masovým" placičkám.
Když se to dobře udělá a zaleží, tak to má opravdu chuť jak vlašák a je to moc dobré. Akorát jsem se ňák neudržel a zdlábnul toho opravdu moc a teď jsem přeplněný.

Jablečný závin neb štrůdl

20. ledna 2009 v 9:42 | listy |  Sladkosti


zlatý len
rozinky
nahrubo strouhaná jablka
skořice

Lněné semínko jemně pomeleme (dělám v elektrickém kávomlýnku), rozinky také pomeleme (dělám v ručním masomlýnku) a s trochou vody (dle potřeby) vypracujeme husté těsto. Rozválíme na placku, poklademe jablky smíchanými se skořicí a opatrně zavineme (chce to trochu trpělivosti, třeba vám to půjde líp, ale mně se těsto lepí a trhá). Je to ale mňamka, která uspokojí i (některé) nevitariány.

Kokosové makrónky

19. ledna 2009 v 19:38 | Hugo z Hor |  Sušené placky

Kokosové makrónky s jahodovou příchutí (mňam, moc se mě povedly)

Recept jsem našel kdesi na anglicky hovořícím webu, tady je:

Ingredience:
2 1/4 šálku strouhaného kokosu
10 datlí
1/2 šálku medu
1 čajová lžička vanilky

Příprava:
Všechny ingredience umixujte, vytvarujte v koule, které rozmáčknete na tloušťku asi 2 cm. Pokud je těsto příliš husté a v mixéru se nechce spojit, přidejte více medu. V dehydrátoru sušte při teplotě 40°C asi 6-8 hodin.

Variace:
Místo vanilky můžeme použít:
- 3 jahody (já dávám na tohle množství kokosu tak 20 jahod)
- vyšťavenou půlku pomeranče
- vyšťavenou čtvrtku citrónu
- půl polévkové lžíce karobového prášku (nebo pár kakaových bobů, rozemletých na prášek)
- čtvrt šálku drcených mandlí nebo polévkovou lžíci mandlového másla

Jahodové a čokoládové makrónky mám ještě navíc udělané najemno - kokos jsem rozmixoval s vodou, přidal rozemleté čokoboby (popřípadě jahody) a rozsekané datle (do jahodové jsem datle nedával, nahradil je medem) a chvilku ještě mixoval, pak přidal ještě malinkaté množství medu na jemné doslazení a dal sušit na 24 hodin při 36°C (po 12h otočit, stačí i poloviční doba, je to pak měkčí).



Pohanková snídaně

18. ledna 2009 v 16:00 | Tereza |  Kaše

Namočenou pohanku smícháme s nastrouhanou hruškou či jablkem a přidáme dle chuti trochu medu a skořici. Pro pokročilý bodybuilding lze přidat slunečnicová semínka, vlašské ořechy apod.

Eva Kočí: směs z namočené pohanky
namočených datlí a křížal
zahuštěné kokosem a mletou slunečnicí
k tomu liči (cca10dkg), mango,banán

( více o pohance: vitarian / foto: Impuls)

Mačkané jahody s avokádem

18. ledna 2009 v 14:33 | mandragora |  Kaše

TIP na oběd od mandragory:
Čtvrtka zralého avokáda, 0,5 kg jahod.
Jahody rozmačkat. Avokádo vydlabat a rozmixovat ze šťávou z jahod popř přidat 2 či 3 jahody... a zalít tím jahody. Místo jahod lze variovat s jakýmkoliv kyselým ovocem dle sezóny. Maliny, kiwi, ostružiny, ...

(foto : biozahrada )

Naklíčené mungo s avokádem

18. ledna 2009 v 13:33 | Sluníčko |  Saláty

já dělám salát - naklíčené mungo a lžičkou nadlabané avokádo, vše zamíchat a přidat zálivku - nerafinovaná sůl, lžíce medu, trocha vody na rozmíchání, citronová šťáva a olivový olej (ozdravená klasická sladko-kyselá zálivka), koření můžeš také přidat

salát s příchutí kari: klíčky mungo, ledový salát, malé avokádo, zázvor, citronová šťáva, lžička lněného oleje, kari.

klíčení : mungo dáš večer do misky s vodou, zaliješ více, nabobtná to a druhý den to rozložíš do jedné vrstvy na talíř a zaliješ vodou, aby to bylo tak 2/3 ve vodě a dáš na světlo, chce přilévat vodu, aby to nevyschlo. Z malé zelené kuličky bude tak 5 mm oválek, na kterém bude puklý ten zelený obal a z části bude koukat to bílé semínko s klíčkem, je to dobré s olivovým olejem
když to klíčí, tak je dobré to proplachovat (přes cedník), aby nezatuchlo, např. dnes bys přes noc dala namočit, zitra by to celý den klíčilo a pozítří bys to mohla jíst

( foto: vareni )