Broskyňovo-krémový zákusok

11. ledna 2009 v 22:02 | almond |  Sladkosti
Broskyňovo-krémový zákusok

1 ovocná škrupina na zákusok (príprava opísaná dole)
5 - 6 veľkých ošúpaných broskýň
3 polievkové lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
1/2 šálky surových sekaných orechov kešu
3 polievkové lyžice javorového sirupu
1/2 šálky vody
1 kávová lyžička vanilkového extraktu
čerstvé lístky mäty na ozdobu

1. Pripravte škrupinu a nechajte v chladničke ochladiť.
2. Broskyne nakrájajte na tenké polmesiačiky. V miske zmiešajte broskyne s pomarančovou šťavou a odložte.
3. Kešu dajte do mixéra spolu so sladidlom, vodou a vanilkou. Mixujte dohladka a krémovita. Kým mixér beží na nízke obrátky, otvorom vo vrchnáku tenkým pramienkom prilievajte olej, až zmes zhustne, ale ešte je vláčna.
4. Spodok škrupiny pokryte tentkou vrstvou krémovej zmesi kešu. Pridajte vrstvu plátkov broskyne usporiadanú ako okvetné lístky, znovu natrite krémom z kešu a takto ukladajte ďalšie vrstvy, v najvrchnejšej budú broskyne. Prostriedok "kvetu" ozdobte mätovými lístkami.
5. Aspoň 2 hodiny pred podávaním chlaďte v chladničke.


Ovocná škrupina na zákusok
1/3 šálky slnečnicových semien
1/2 šálky sezamových semien
1/3 šálky pekanových orieškov alebo mandlí
1/3 šálky suchej nesladenej kokosovej múčky
1/2 šálky hrozienok (dostatočné množstvo, ktoré zmes zlepí)
1 šálka mäkkých datlí bez kôstok

1. Pomeľte v robote najemno semienka, oriešky a kokosovú múčku. Pridajte ovocie a spracúvajte, ak treba, pridajte ešte hrozienka, aby sa zmes vyformovala do gule.
2. Zmes natlačte do formy s priemerom 22 cm. Škrupina bude asi 6 mm hrubá. Prstami zvlňte okraje. Škrupina je takto pripravená na plnenie.


- podľa množstiev uvedených v recepte môžete nahradiť ktorékoľvek oriešky alebo semená inými
- ak sa vám zmes nechce sformovať do gule, pridajte zopár polievkových lyžíc jablčnej šťavy, mandľového mlieka alebo mlieka z kešu či vody.

Variácia: Aby ste dostali momoriadne kalorickú pochúťku, môžete z tejto zmesi ušúľať guľky veľkosti vlašského oriecha alebo tyčinky, obaliť v kokosovej múčke a zmraziť ich.
Ale veď to je pre vás "nič nové pod slnkom" :wink:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama