Recepty čtenářů pro vložení do příslušných rubrik

11. ledna 2009 v 18:41 | Beruška |  Přidat recept
Do této vitakuchařky budu přidávat recepty ze syrového ovoce a zeleniny, semen a ořechů bez tepelné úpravy, se kterými se setkám na různých místech na internetu (např. www.vitarian.cz, www.lifefood.cz ).

Pokud budete chtít přispět do této kuchařky vlastním receptem, napište ho zde do komentáře a já ho vložím do příslušné rubriky.
Obrázky (případně i spolu s receptem) mi posílejte na e-mail: vitaberuska@email.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 listy listy | 12. ledna 2009 v 1:28 | Reagovat

Hrášková polévka

avokádo, hrášek, himalájská sůl - umixovat, přidat celý hrášek. mňam! problém je, že mražený hrášek je blanšírovaný a v hráškové sezóně zas člověk nepotřebuje polívky. takže si musí zamrazit sám. :-)

2 listy listy | 12. ledna 2009 v 1:31 | Reagovat

Placky s cuketou

Mleté (popř. zčásti celé) lněné semínko, najemno nastrouhaná cuketa, sekané paraořechy (nebo jiné) himalájská sůl, majoránka (nebo jiné koření), volitelně česnek, voda. Smíchat, vyrobit placky, usušit.

3 k.winky k.winky | E-mail | 23. ledna 2009 v 19:01 | Reagovat

Rajčatová čalamáda

Sušená rajčata v oleji, cherry rajčátka, ananas, řapíkatý celer. Mix. Dávám si to na lněné placky a přikusuji hlávkáč, někdy ještě i čerstvé rajče, je to moc mňam ... Ten ananas a celer je spíš na přichucení, ale celé je to spíš s těch sušenách a cherry rajčat ... Přesným poměr vám nepovím, na ten já nehraju a hlavně každý má jiné chutě..

4 k.winky k.winky | E-mail | 23. ledna 2009 v 19:12 | Reagovat

Francouský dressing

Měla jsem oblíbený francouzský dressing od Hellmans, který jsem zbožnovala na salát ... Už jsem ho ale chtěla vyčadit, protože mi ubíral procenta vita ... Přečetla jsem si složení, něco pozměnila nahradila a vyrobila něco, čemu tenhle Hellmans absolutně nemůže konkurovat :) Dvě rajčata, stroužek česneku, 3 lžíce jablečného octa (čitrónové šťávy), lžíce Bragg liquid aminos (sojová omáčka),  lžíce tahiny, 1/2 šálku slunečnicového oleje, 1/2 šálku sezamového oleje, dvě lžíce medu, lžčička sladké papriky, bazalka, provensálské bylinky, pár hořčičných semínek ... Vše na jemno umixovat ... V ledničce vydrží tak 5 dní, je to opravdu moc dobré na salát..

5 k.winky k.winky | E-mail | 25. ledna 2009 v 1:32 | Reagovat

Vlašský dip

hrstka vlašáků, 1/2 šálku oleje z vlašských ořechů, 3 lžíce sezamového oleje, lžíce jablečného octa (není nutné), lžíce medu, lžíce bragg liquid aminos (sojovka), 1 rajče, kousek česneku, bylinky dle chuti (já používám přímo kořenící směs česnek a bylinky, je to mlínek se solí od Kotanyi)... Vše na jemno umixovat ... Skvělé se salátem a rájčátky..

6 veri veri | 29. ledna 2009 v 11:24 | Reagovat

Mrkvová polévka

cca 1kg mrkve

4stonky řap.celeru

1 rajče

jarní cibulka

avokádo

zelená petrželka

zázvor (čerstvý nebo sušený)

citronová šťáva

(bude z toho cca 0,5l polívky)

Odšťavíme mrkev, řap.celer a rajče.

Rozmačkáme avokádo, zajileme trochou šťávy a ještě domačkáme hrudky avokáda (mačká se to líp s trochou té šťávy) a nebo umixijeme ponorným mixérem. Dolijeme zbytek šťávy.

Nakrájíme jarní cubulku, množství podle chuti (já mám ráda hodně:)), dochutíme zázvorem (cca 1/3čajové lžičky sušeného) - s tím opatrně, radji míň a pak podle chuti přidávat. Přilijeme citr. šťávu (cca 1 pol.lžíci nebo víc). Dáme na talíř nebo do misky a posypeme zelenou petrželkou. Opravdu mňamka :)

7 veri veri | 29. ledna 2009 v 11:34 | Reagovat

Koprová polévka s cuketou

1-2 cukety (podle velikosti)

2 stonky řap.celeru

1 avokádo

2 lžičky citr.šťávy

trocha soli (himalájské nebo nic)

1 menší stroužek česneku

trocha bílého pepře (nedala jsem)

trocha olivového oleje

hrst čerstvého kopru

Odšťavit cukety a řap.celer, rozmačkat avokádo, zalít trochou šťávy, domačkat avokádové hrudky nebo mixovat ponorným mixérem, přidat nasekaný kopr, citr.šťávu, olej, prolisovaný česnek, a kdyžtak ještě pepř a  sůl. Moc dobré :)

8 k.winky k.winky | E-mail | 20. února 2009 v 17:28 | Reagovat

Vitanéza

   200g ořechů (mandle nebo lískové)

   půl deci oleje (dle chuti, já dávám

                   olivový)

   Na přichucení - citron/limetka

                 - sůl

                 - bylinky

Přes noc namočné ořechy rozmixovat s půl až celou deckou vody na největší výkon, až vznikne tuhá pasta ... pak šlehat asi 2min. s postupným pomalým přiléváním oleje ... Dochutit, podávát na salát :)

9 k.winky k.winky | E-mail | 1. března 2009 v 9:06 | Reagovat

Beruško, došel ti mail ode mě ?

10 epony epony | 2. května 2009 v 18:52 | Reagovat

Raw chlebík s wakame:
šálka lanových semienok, 2 lyžice lanového prášku(nemusí byť), šálka sezamových semienok, pol lyžičky soli, curry korenie, 2 nastruhané mrkvy, trochu vody- zmiešame, sušíme na slnku alebo v sušičke. Kto má rád cesnak, múže si chlebík potrieť prelisovaným cesnakom. Navrch dáme namočené wakame .) Yum Yum

11 Katka Katka | 17. května 2009 v 18:28 | Reagovat

Mrkvový salát

Najemno nastrouhaná mrkev (podle velikosti tak 7-10), jeden pomeranč nakrájený na kousky, posypat kokosem a hrozinkama. Nejlepší je nechat salát uležet, hrozinky natáhnou vlhkost a jsou mnohem lepší.

12 Pavlína Pavlína | E-mail | 26. května 2009 v 17:36 | Reagovat

Avokádovo-ananasová kari polévka
dnes jsem měla polévku z mix.avokáda, žluté papriky s kouskem ananasu a okurky a trochou kari. K tomu jsem přikusovala ještě okurku. Moc mi to chutnalo.
Nápoj lásky
Teď nedávno jsem zkoušela šťávu:
1 grep, 2 rajčata, 1 červená paprika. Kdyby se změnil poměr, např. více rajčat, nevynikne tak chuť té papriky. (Vlastní zkušenost). Ahoj Pavla.

13 PJ PJ | E-mail | Web | 8. listopadu 2009 v 16:02 | Reagovat

Rychlá sytá a velice chutná kaše: v mixéru smícháme hrst vlašských ořechů, lžičku (opravdu lžičku) medu, dvě menší jablka (nebo jedno veliké) a jeden banán.

Velice chutné, velice syté.

14 epony epony | 17. ledna 2010 v 20:46 | Reagovat

môj nový obľúbený recept od Angely Stokes Monarch:
Ovsená kaša s ovocím-
miska cez noc namočeneho ovsa, trochu vody
niečo na osladenie- agave, ďatle, figy,...
jablko nakrajané na kocky, banán (alebo čo je v dome)
škorica, konopné semienka (taktiež podla fantázie)

Všetko zmixujeme, vznikne úžasná ovsená kaša, ozdobíme ovocím.  :-)

15 epony epony | 20. února 2010 v 16:02 | Reagovat

Prekladaná jablková torta

Potrebujeme: balíček medjool ďatlí namočených, strúhaný kokos, 3 väčšie jablká.

Namočené ďatle zmixujeme s jedným jalbčkom a zmes zmiešame so strúhaným kokosom /odhadom, cca 6 lyžic, aby kokos vsiakol šťavu a zmes bola hustejšia/
Vezmeme si strednú formu na tortu (alebo ja použivam plastovú misku) a striedavo do nej ukladame "poschodia" -natenko nakrajane jablka a tenka vrstva plnky tak, aby naspodku aj navrchu boli jablka. Tortu dame na cca 2 hodiny do chladničky a potom vyklopíme na tanier.   :-P  :-P

16 epony epony | 20. února 2010 v 16:04 | Reagovat

(ps: ja som do plnky zamiešala aj hrsť sušených čučoriedok- boruvky [15]:

17 Jan Jan | E-mail | 20. července 2011 v 3:24 | Reagovat

Sytá chuťovka z mrkve.:Nastrouháme 4-5 středních mrkví,trochu celeru,2 lžíce strouhaného kokosu,lžičku agáve sirupu a lžičku olivového,nebo jiného oleje a posypeme skorici ci vanilkou z lifefoodu.Poté dodáme asi 30 dýňových semínek,vynikající a vydatné jídlo které dokáže tělo zásobit i několik hodin...:-)

18 Ruda Ruda | 21. července 2011 v 22:16 | Reagovat

Mrkev s olivami
K nastrouhané mrkvy přidáme rozpůlené olivy z lifefoodu, zasypeme nori vločkami a případně slunečnicovými semínky a zaleje konopným olejem. Vynikající!!!:)

19 Failrue Failrue | 17. srpna 2011 v 14:44 | Reagovat

Právě jsem vyzkoušel výborný salátový mix.
Čínské zelí + slunečnicová semínka + jarní cibulka + žampiony + trocha bylinkové soli a olivového oleje. Zelí a cibulka samozřejmě ideálně drobněji pokrájené nebo namixované. (A myslím, že by to bylo výborné i bez soli a oleje.. :) )

20 Mila Mila | E-mail | 10. září 2011 v 14:20 | Reagovat

"svickova" - carrot, parsley, cellery root, onion, lemon juice, salt, pepper, allspice, bay leaf, olive oil, tymian, lemon zest
SVICKOVA : mrkev, petrzel, celer, cibule, citronova stava, sul, pepr, nove koreni, bobkovy list, olivovy olej, tymian, citronova kura
Zeleninu nastrouhame, pridame koreni, citronovou stavu, olej a promichame

21 Mila Mila | E-mail | 10. září 2011 v 14:24 | Reagovat

[20]: fotecku jsem poslala na email vitaberuska :)

22 Mila Mila | E-mail | 10. září 2011 v 14:32 | Reagovat

TZATZIKY - okurek strouhany, umixovana kokosova hmota z young coconut s coconut milk + citronova stava, sul, pepr, cesnek, kopr, trosku agave syrup, olivovy olej .... fotku zasilam na email :)

23 Pavel Ivo Sedláček Pavel Ivo Sedláček | E-mail | Web | 21. března 2012 v 14:21 | Reagovat

Špenátová zmrzlina

Ingredience:
Špenátové listy
Rýžové nebo ořechové mléko
Agáve sirup nebo jiné sladidlo
Semínka chia nebo něco podobného(Není nutné)

Postup:

1) do mixéru dát trochu mléka (rýžového, ořechového atd.) a špenátové listy - trochu rozmixovat.

2) přidat trochu agávového sirupu nebo jiného sladidla + trochu něčeho (např. semínka chia v našem případě)

3) dát do mixéru poctivou hromádku ledu a rozmixovat v režimu "zmrzlina"

Výsledek předčil naše očekávání. Chutově velmi originální pochoutka a opravdu dobré :))

24 Pavel Ivo Sedláček Pavel Ivo Sedláček | E-mail | Web | 21. března 2012 v 14:24 | Reagovat

Fotku posílám mailem

25 Ef.ka Ef.ka | E-mail | 3. dubna 2012 v 13:13 | Reagovat

Perníčkové sušenky

Ingredience: mandle, lněné semínko, sušené datle, sušené švestky, perníkové koření (skořice, badyán, nové koření,koriandr, kardamon, hřebíček, fenykl, anýz), kakao, citronová kůra.

Postup: Velmi jednoduchý :-) Namočíme si dopředu lněné semínko, stačí 2-3 hodinky. Pomeleme mandle na moučku, k tomu rozmělníme/rozmixujeme datle a švestky, které můžeme předtím namočit. A všechny ingredience smícháme. Pak už jenom upravíme sušenky do požadovaného tvaru a vložíme do sušičky. Sušíme na 40 stupňů.. až do požadované tuhosti, někdo rád měkčí, někdo křupavější. Jsou výborné. Lze přidat i zázvor atd.

Fotku posílám berušce mailem.

26 Raw Food Raw Food | 3. září 2012 v 17:32 | Reagovat

Salátová zálivka z rajčat

Do mixéru dle odvahy vložit 5-10 stroučků česneku, kousek čerstvého zázvoru, šťávu z 1 ks vymačkaného citronu a zalét cca 1dcl olivového/jiného extra panenského oleje. Důkladně vše rozmixovat. Na závěr přidat cca 6 ks středně velkých rajčat a rozmixovat znovu. Finito.

Zálivka je na maximálně 2-3 dny, během této doby spotřebovat a pak raději udělat čerstvou. Skladovat samozřejmě v lednici ve skle.

27 jana inthislife jana inthislife | E-mail | 4. dubna 2014 v 10:17 | Reagovat

Petrželová pomazánka

1 petržel
2-3 sušené rajčátka (předem namočené)
čerstvý rozmarýn (lístky z jedné větvičky)
1 čl tahini
trocha vody
sůl

Vše rozmixujeme, pomázánka je sladší, ale s rozmarýnem je výborná :)...a nejlepší na tom je ,že jsem na to přišla úplně náhodou, nic jiného jsem doma neměla :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama