Salát z bílé ředkve

26. ledna 2009 v 23:59 | s.arik |  Saláty

půl menší bílé ředkve, 4 hrsti špenátu, obojí nadrobno pokrájet
zalít sluněnkou (50g slunečnice, stroužek česneku, půl malé cibule, provensálské bylinky trocha soli).
sluněnka na jednu porci:
pár hodin předem (aspoň dvě, ale klidně i den) namočit 50g slunečnice (půl pytlíku u mě), ve sklenici by mělo být tolik vody, aby semínka vyplnila půl výšky vodního sloupce nebo ještě trochu méně vody, přihodit koření (já dnes provensálské byliny), nejlépe hned na počátku, ony se do té vody vylouhují...
pak to po pár hodinách doplnit (samozřejmě lze pozměnit) stroužkem česneku nebo čtvrtkou cibule, solí, umixovat (tyčákem).
podle množství vody vznikne něco mezi pomazánkou a tekutým dresingem, ale v salátu je to fuk, mi tam ta "voda" nevadí.
špenát krájím nadrobno a ředkev strouhám nahrubo
byly toho dva plné hluboké talíře a chutnalo mi, i bez rajčete.

lenkakt: sari, ředkev je také výborná strouhaná s červenou řepou
řepa je sladká, ředkev pálivá, tak se to hezky doplní
já dle momentálních dispozic přidávám olej, někdy ocet, sůl... někdy i křen

listy: bílá ředkev, čínské zelí (velmi najemno nasekat, zalít zálivkou, natlačit do sklenic, nechat zaležet do druhého dne).

Hugo z Hor: bílá ředkev +sladké jablko nastrouhat, přidám trošku jablečného octa, nakrájím kousek cibule, promíchám, nechám zaležet v lednici, sním.


( foto: floranazahrade )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama