Duben 2009

Mango s avokádem

28. dubna 2009 v 20:37 | Vanessa |  Saláty



Mango Avocado Salad
This really is one of the best combinations ever. Simple, elegant, and sensuous... / Mango s avokádem - skutečně jedna z nejlepších kombinací. Jednoduché, chutné na pohled...

2 Ripe Mangoes, peeled, pitted and chopped / 2 manga
1 Large Avocado, peeled, pitted and chopped / 1 avokádo
1 Tablespoons Lime Juice / 1 lžíce citrónové šťávy
1 Tablespoon Tangerine Juice / 1 lžíce mandarinkové šťávy
2 Teaspoons Olive Oil / 2 lžíce olivového oleje
1 Tablespoon Cilantro Leaves / 1 lžíce koriandrových lístků
1 Tablespoon Black Sesame Seeds / 1 lžíce černého sezamového semínka

Hand mix all of the ingredients together and serve. / Promícháme uvedené suroviny a podáváme.

(foto+recept: gliving )

Tropický koktejl s kokosovým mlékem

27. dubna 2009 v 8:03 | Heathy |  Nápoje
This Tropical Treat Smoothie, was my attempt to bring summer back even though fall has definately come for a visit. / Toto tropické lahodné smoothie bylo mým pokusem vrátit léto zpět, když k nám zavítal podzim.


Young coconut water / kokosové mléko
Fresh pineapple / ananas
Frozen mango / zmrazené mango
Bit of frozen banana / kousek zmrazeného banánu


(foto+recept: rawgoddessheathy)

Karamelová jablka

26. dubna 2009 v 19:01 | carrothuff |  Speciality

Caramel Apples

Servings:1-2 / Porcí: 1-2

This was something I came up with in trying to find a sweet snack that was low fat, quick and easy. After getting it just right, I offered samples to the meat eating men in the house and they all said it tasted just like caramel apples! They were right. It was gone in about 5 minutes. You may have to play with it to get the consistency you want. / Tento recept vznikl při mých pokusech o chutnou, nízkotučnou, snadnou a rychlou svačinku. Mým kamarádům tato pochoutka svou chutí připomínala karamelová jablka. A měli pravdu. (Příprava trvá asi 5 minut.)

Ingredients: / Složení:
1/2 cup raw sunflower seeds / 1/2 šálku slunečnicových semínek
4-5 raw dates / 4-5 datlí
squeeze of lemon juice / citrónová šťáva
1/4 of vanilla bean seeds or 1 tsp vanilla (If you use the bean, let mixture set for a bit to meld flavors.) / 1 lžička vanilky
And Apples!! / A jablka!!

Preparation: / Příprava:
Process seeds in a food processor, then add dates, lemon juice, and vanilla. Mix well until dough like ball forms. I liked it thicker because it was a lot like caramel. Spread mixture onto apple slices and enjoy! / Rozmixujte slunečnicová semínka spolu s datlemi, vanilkou a citrónovou šťávou. Vzniklou směs rozprostřete na plátky jablek. Dobrou chuť!

(foto+recept: goneraw )

Kokosová majonéza

25. dubna 2009 v 9:29 | Jan |  Omáčky


As an excellent alternative to a traditional egg mayonnaise, this non-animal mayo made from fresh meat of young coconuts will easily reach your favourite salad dressing list once you find a while to whip it for the first time. / Výbornou náhradou tradiční vaječné majonézy pro váš oblíbený salát může být tato majonéza z mladých kokosů:

Yields: 1 cup / Množství: 1 šálek

Ingredients: / Složení:
1 cup coconut meat, fresh / 1 šálek čerstvého kokosu
3 tbspoons olive oil / 3 lžíce olivového oleje
1 tbspoon lemon / 1 lžíce citrónu
1 tbspoon agave nectar / 1 lžíce agávového sirupu
1 clove garlic / 1 stroužek česneku
A dash of Himalayan crystal salt / špetka himalájské soli
A pinch of cayenne pepper / špetka cayenského pepře
1 tbspoon chives, minced / 1 lžíce nadrobno nakrájené pažitky
1 tbspoon coconut water / 1 lžíce kokosového mléka


Instructions: / Postup:
Place all the ingredients to a blender and blend until smooth. Pour the mayo in a sealed glass container and refrigerate for at least 1 hour. / Uvedené suroviny rozmixujte dohladka a vzniklou majonézu nechte v uzavřené skleničce nejméně 1 hodinu vychladit.

You can add Coconut Mayonnaise to your salads as a rich dressing, to vegetable soups as a thickener or have it as a dip with veggie sticks or crackers. / Majonézu můžete použít jako dressing do salátu, k zahuštění zeleninových polévek nebo k namáčení krekrů.


In general, any type of mayonnaise, vegan or non-vegan, tends to be very rich providing the majority of calories from fat. Hence, you may want to ask; can I include this kind of food in a low-fat dietary programme? My answer is yes, absolutely!:)

I follow a low-fat diet myself and still use quite a bit of this delicious energetic fusion, mainly as a dressing on my green salads. I say energetic because I observed over the years that after eating a dish containing coconut meat my energy always steps up to a higher level in the following 24 - 48 hours. The true reasons behind this I am still
to research in more depth. However, from the current view-point I understand that the energy uplift has to do with the medium-chain fatty acids present in the coconut meat and their easy assimilation, quick conversion into energy and subsequent slow steady energy release in the body. In addition, fresh coconut meat is cholesterol free and still counts as a whole food meaning that apart from all the macronutrients, it has all the water, fibre, minerals, vitamins, antioxidants, enzymes and co-enzymes intact. Compared to pure vegetable oils or other fat/oil-rich dishes in which the majority of the micronutrients, water and fibre is lost during the production process.

So, if used reasonably in small amounts, there is no reason why you should not integrate Coconut Mayo into your health/energy-enhancing low-fat vegan diet.

(foto+recept: rawindublin )

Krémová pohádka s malinami

21. dubna 2009 v 21:04 | k.winky |  Saláty

... K pozdnímu obídku v pět hodin jsem měla misku nakrájeného banánu s borůvkami a malinami ... Booože, byla to sladká krémová pohádka !

Ananasový dortík

21. dubna 2009 v 20:41 | Teri |  Speciality

Fabulous Fruit Torte (Six Servings)

6, ½ - ¾ inch Slices of fresh ripe pineapple / 6 plátků ananasu
1 cup each black berries, strawberries, / 1 šálek malin a ostružin
Zest of 1 Organic Orange or Lemon… / citronová nebo pomerančová kůra BIO
And the freshly squeezed juice, if desired / čerstvý ovocný džus
6 - 8 Sprigs of fresh mint / 6-8 lístků máty
Cinnamon and or Cardamom / skořice

1. Place a slice of pineapple in the center of each of six plates.
Položte plátek ananasu na talířek.
2. Artfully arrange the berries over each slice of pineapple and top with a little drizzle of the fruit juice if using.
Ananas ozdobte malinami a ostružinami a můžete pokropit ovocným džusem.
3. Place lemon or orange rind in the center of the torte.
Na vrchu dozdobte pomerančovou kůrou.
4. Sprinkle with cinnamon or cardamom and garnish with the fresh mint.
Posypte skořicí a ozdobte lístkem máty.
This is fabulous as is or can be topped with a spoonful of honey-sweetened yogurt, maple scented whip cream or this fabulous vegan Cashew Crème.
Dle fantazie můžete dortík vylepšit svým oblíbeným krémem.

( foto+recept: terigentes )

Delikatesní salátek s avokádem

20. dubna 2009 v 18:17 | k.winky |  Saláty
Poslední dny jsem se naučila dělat naprosto delikatesní salátek, po kterém se ještě celý večer s mamkou olizujem až za ušima ...
Do spod nějaký salát (většinou hlávkový nebo dubáček), na to hromadu loupaných rajčátek a avokáda na kostičky, trochu jarní cibulky a na to dressing z rozmixovaného avokáda, 2 loupaných rajčat, citrónové šťávy a čerstvých bylinek (bazalka, máta, rozmarýn a hoooodně kopru), kvůli mamině to ještě dochucuju trochou solí a sirupem z agáve, já už bych to tam asi mít nemusela, ale lhala bych, kdybych říkala, že mi to tak nechutná ...
No každopádně je to ten nejlepší salát, jaký jsme kdy jedli, tak si ho teď děláme skoro denně :) Opravdu doporučuju, hlavně po tom kopru jsem jak divá, vždycky jsem milovala koprovku a tohle je raw a mnohem lepší verze (tím nechci urazit kulinářské schopnosti mojí maminy :))

Ovocné jednohubky s čokoládou

19. dubna 2009 v 8:50 | Rita |  Speciality
Banana and Strawberry Chocolate Drizzled Skewers

Banány a jahody na špejli pokapeme oblíbeným čokoládovým krémem, jako je např. Čokoládový puding od veri (v rubrice Sladkosti):
kokosový olej (možná by se dal nahradit i kokosem nebo vodou z něj),
1 větší kávová lžička kakaa, 1 avokádo, med
- od čokolády k nerozeznání
je to dobré s banánem, měla jsem to sice jen jednou...

(foto+recept: pinkbites )


Další ovocné kombinace pro inspiraci:
- jahody
- ananas
- ananasový meloun
- (lze přidat i mango)

(foto: vegalicious ) - banán+ ananas+ čokoláda

Ovocné špejle

18. dubna 2009 v 21:39 | Jenn |  Speciality

Fruit Kabobs

...But this year I decided to try something new. Inspired by the birthday luncheon that Meredith over at Like Merchant Ships hosted for her mother, I decided to add Fruit Kabobs to my repertoire.../ Tento rok jsem se rozhodla zkusit něco nového. Inspirovaná jedním narozeninovým obědem jsem se rozhodla zařadit ovocné špejle mezi své recepty.

...The premise is simple. You buy some wooden skewers, cut up a bunch of different fruit, and thread them on... / Postup je jednoduchý. Koupíte dřevěné špejle, nakrájíte různé druhy ovoce a navléknete je na špejli.
... My pattern was green grape, watermelon, red grape, orange, green grape, pineapple, red grape, apple, green grape./ Můj vzorec pro ovoce na špejli je: zelené hroznové víno, meloun, červené hrozno, pomeranč, zelené hrozno, anananas, červené hrozno, jablko, zelené hrozno.

Now, doesn't that look stunning? I used the end of the watermelon as a base to stick some of the kabobs in, then just stacked the rest on the platter. The small container of raspberries were from a U-Pick outing the week before. / Nevypadá to tak lákavě? Použijte seříznutý vršek z melounu jako podstavec a zapíchejte do něj hotové špejle.

Additional benefits to the Fruit Kabob: / Další výhody ovocných špejlí:

#1 It just looks darn impressive. When I brought this platter out from the kitchen, people literally ohhh'ed and ahhh'ed. While that wasn't my main objective, it did feel nice :) / Vypadá to velmi působivě. Když jsem přinesla tento ovocný tác z kuchyně mé přátele velmi zaujal.

#2 It was much easier to eat at a stand up BBQ type affair than regular fruit salad or a fruit platter would have been. Grab a skewer and you can hold all the fruit in one hand while talking and walking around. / Snadněji se dá jíst (během rozhovoru i chůze).

#3 The fruit was distributed evenly among guests. Have you ever noticed when there is a fruit platter at a party, certain fruits go first? Watermelon, strawberries (which I didn't use this time) etc go first, leaving the common apple and grape sitting there looking lonely. With the Kabobs guests were gently forced to take a little of everything. / Ovoce se snadněji rozdělí mezi hosty. Pozorovali jste někdy, které ovoce se obvykle sní nejrychleji- meloun, jahody (které jsem nyní nepoužila) a ostatní jako jablka .. atd. zůstávají. Díky ovocným špejlím se sní vše.

(foto+recept: frugalupstate.blogspot )

Jahody s borůvkami

18. dubna 2009 v 15:30 | thecoconutchronicles |  Saláty





















(foto+recept: thecoconutchronicles )

Kokosový krém s malinami a borůvkami

18. dubna 2009 v 13:03 | Terilynn |  Sladkosti
Berry Parfait (8-10 servings) / Ovocný puding (8-10 porcí)
1 pint blueberries / půl litru borůvek
1 pint raspberries / půl litru malin

COCONUT CREAM / Kokosový krém
2 cup coconut meat, from 2-3 young coconuts
/ dva šálky čerstvého kokosu z 2-3 mladých kokosů
2 T coconut water / 2 lžíce kokosového mléka
1 T agave nectar / 1 lžíce agávového sirupu
1/4 tsp sea salt / 1/4 lžičky mořské soli

Whip coconut cream ingredients in blender until creamy. Add more coconut water 1 tablespoon at a time as needed. Let chill for an hour. / Z uvedených surovin umixujeme kokosový krém. Kokosové mléko přidáváme dle potřeby. Hotový krém dáme vychladit.

Put 5-6 blueberries in the bottom of a 6-oz parfait glass, place 1 tablespoon coconut cream on top of blue berries then place 5-6 raspberries on top of cream. / Do připravených skleniček dáme na dno borůvky a pokryjeme lžící vychlazeného krému. Na vrchu ozdobíme 5-6 malinami.

(foto+recept: thedailyrawcafe )

Kokosová zmrzlina

16. dubna 2009 v 23:00 | Tommie |  Zmrzliny

Coconut Ice Cream

Drain the water and scoop out the flesh. (When I did this, I ended up with 2 1/2 cups combined.)
Put the water and meat into your blender and blend until smooth.
Add dark agave nectar to taste (I probably used about two tsp) and blend again.
Add vanilla bean or vanilla extract (I used 1/4 tsp) and a pinch of sea salt.
Blend just long enough to mix.
Then I poured it into my cream maker. /Rozbijte mladý kokos, vylijte kokosové mléko a vydlabanou dužinu spolu s mlékem rozmixujte, přidejte agávový sirup de chuti, 1/4 lžičky vanilky a špetku soli. Domixujte, vzniklý krém nalijte do zmrzlinovače a vyrobte zmrzlinu.

(foto+recept : reallyrawfood )



Mangové osvěžení

16. dubna 2009 v 19:35 | Tommie |  Zmrzliny

Raw Vegan Recipe: Mango Sorbet

...It's delicious and so refreshing on a hot summer day! ... It's easy to make as long as you have an ice cream maker...
/ ...Tato pochoutka je lahodná a tak osvěžující v horkých letních dnech. Je snadnější ji připravit v přístroji na zmrzlinu...





Mango Sorbet
4 cups cubed mango / 4 šálky nakrájeného manga
The juice of one orange / šťáva z jednoho pomeranče
Agave nectar to taste / agávový sirup de chuti
A dash of sea salt / špetka mořské soli
Puree all the ingredients either in the food processor or blender.
/ Rozmixujte uvedené suroviny.

Pureed Mango
This is the puree just put into the bowl of the ice cream maker.
/ Toto je pyré nalité do nádoby zmrzlinovače.

Beginning to Freeze
Beginning to freeze. / Začíná se vyrábět zmrzlina.

Ready to Eat
Ready to scoop. / Připraveno k servírování.

The mint adds a refreshing flavor. / Máta přidá osvěžující vůni.

... Enjoy! / ...Dobrou chuť!

(foto+recept: reallyrawfood )

Mango-puding

16. dubna 2009 v 18:38 | Terilynn |  Sladkosti



This one started out as baby food for my eight-month-old, but in this household anything sweet is up for grabs with everyone. This is my favorite dish so far. It's so very creamy, you won't believe it. If you have kids, give them this, they'll love it! / Tento výborný krém je mou oblíbenou pochoutkou od mých osmi let. Jestli máte děti, dejte jim ochutnat, zamilují si ho!

MANGO PUDDING
1/2 c macadamia nuts, soaked for an hour / 1/2 šálku makadmiových ořechů (předem hodinu máčených)
2 oz water/ voda
3 cups peeled, fresh mango / 3 šálky nakrájeného manga
1/4 c agave nectar / 1/4 šálku agávového sirupu
1/4 t sea salt / 1/ 4 lžičky mořské soli

Blend macadamia nuts and water until smooth. While blender is running, add mango, agave nectar and sea salt. Process until creamy. Refrigerate for an hour to set. / Rozmixujeme ořechy s vodou, postupně do mixéru přidáváme mango, agáve a sůl. Hotový krém dáme na hodinku zchladit do ledničky. Zdobíme ovocem.

(foto+recept: thedailyrawcafe )

Melounové dortíky

16. dubna 2009 v 0:37 | goddessofthegarden |  Speciality

Watermelon Cakes

Ingredients

  • 1 Watermelon, cut into squares / 1 meloun nakrájený na kostky
  • 2 cups Cashews, soaked for two hours / 2 šálky kešu máčené 2 hodiny
  • 1 cup Agave / šálek agáve
  • Vanilla, to taste / vanilka de chuti
  • Water, to taste / voda dle potřeby
  • Blueberries / borůvky

Preparation

Place cashews, agave, and vanilla in food processor and process. Add water slowly, little by little to achieve a smoothe frosting-like consistency. Place on a ziplock bag and cut a small section of the bottom corner. Use this as your frosting instrument. Squeeze frosting on each watermelon, then top with a blueberry! You can also include little flags on each one for decoration and serving purposes. Or, shape them all into a flag shape for a lovely, festive presentation! Enjoy! / Rozmixujeme kešu s agáve, vanilkou a vodou. Vytvořeným krémem ozdobíme melounové kostky. Dozdobíme borůvkou. Dobrou chuť!

(foto+recept: goddessofthegarden )

Kokosový puding s pomerančem

15. dubna 2009 v 23:41 | Ingrid |  Sladkosti

Cashew Coconut Pudding with Orange Segments

2 cups cashews / 2 šálky kešu
1 ½ cups water (coconut mik or fresh orange juice) / 1 1/2 šálku vody (kokosového mléka nebo pomerančové šťávy)
½ cup shredded dried coconut or fresh coconut / 1/2 šálku kokosu (sušený nebo čerstvý)
¼ cup pitted dates / 1/4 šálku datlí
2 teaspoons organic vanilla / vanilka
pomeranč

Blend the cashews and water until smooth. Add the dates and coconut. Blend until smooth.
Serve immediately or refrigerate until ready to serve.
/ Rozmixujte kešu s vodou, přidejte datle a kokos a domixujte. Podávejte ihned nebo chlazené.

(foto+recept: naturallivingcuisine )




Malinový koktejl

13. dubna 2009 v 15:45 | Liz |  Nápoje

Raspberry Banana Smoothie

Ingredients: / Složení:
2 Ripe Bananas / 2 zralé banány
1-2 cups of Frozen Raspberries / 1-2 šálky mražených malin
1-2 cups of Water / 1-2 šálky vody

Blend all ingredients in a blender until smooth. / Rozmixujeme uvedené suroviny na koktejl.

(foto+recept: rawfoodcrafting )

Jablkový koláč

13. dubna 2009 v 12:37 | Jana |  Sladkosti

All-American Apple Pie
From Living on Live Food by Alissa Cohen

Crust:
2 C sunflower seeds / dva šálky slunečnicových semínek
1 C raisins, soaked / 1 šálek namočených rozinek
1/2 apple / 1/2 jablka
Blend crust ingredients in a food processor and form into a pie pan. / Rozmixujte slunečnici,rozinky a jablko a vzniklou hmotu rozprostřete na talíř nabo misku s vyšším okrajem.

Filling: / Náplň:
6-7 apples / 6-7 jablek
8 dates, pitted and soaked / 8 namočených datlí
1/2 C currants or raisins / 1/2 šálku rozinek
lemon, juiced / citrónová šťáva
1 tsp cinnamon / 1 lžička skořice

In a food processor, blend 2 apples with the dates until smooth. Pour into a bowl and set aside.
In food processor, pulse chop 4 apples into tiny pieces. Remove from food processor and place in bowl with the dates. (You can slice the apples instead if you like a more traditional looking pie).
To the date mixture, add the cinnamon, lemon, and currants and mix well. Pour filling into pie curst and let stand for at least an hour. / Rozmixujte dvě jablka s datlemi dohladka, nalijte směs do misky, přidejte najemno nakrájená jablka, skořici, citrónovou šťávu, rozinky, dobře promíchejte a nalijte na připravenou hmotu v koláčové formě. Nechte koláč nejméně hodinu stát než si na něm pochutnáte.

(foto+recept: myrawliciouslife )

Jahodový puding

13. dubna 2009 v 0:09 | Andrew |  Sladkosti

Strawberry Parfait

Description / Popis

Here is my recipe for the strawberry parfaits I made on the LA episode of Bizarre Foods. This recipe is vegan, vegetarian, organic, gluten-free, wheat-free, sugar-free, healthy, delicious and raw. Bon Appetit! / Tady je můj vegan-vegetarian-organic-bezlepkový puding bez cukru - zdravý, lahodný a raw. Dobrou chuť!

Ingredients / Složení

  • topping:
  • 1⁄2 c sliced strawberries / 1/2 šálku nakrájených jahod
  • strawberry syrup: / jahodový sirup:
  • 1 c strawberries / 1 šálek jahod
  • 1⁄4 c agave syrup / 1/4 šálku agávového sirupu
  • kream:
  • 1 c cashews / 1 šálek kešu
  • 1 T vanilla extract / 1 lžíce vanilky
  • 1⁄4 c coconut oil, liquid / 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1⁄4 c filtered water, as needed / 1/4 šálku vody
  • garnish: / ozdoba:
  • mint / máta

Instructions

To make your syrup, place strawberries and agave in your blender, and pulse to mix. Set aside.
To make your kream, place cashews, vanilla, and Nutiva Coconut Oil in your blender. Add water, only as needed, to blend into a smooth pudding texture.
To assemble, place kream in 2 glasses. Top with sliced strawberries. Drizzle on your syrup, and garnish with a sprig of mint. / Sirup: Rozmixujeme jahody s agave. Krém: rozmixujeme kešu s vanilkou, olejem a vodou (dle potřeby) na pudingovou směs. Krém rozdělíme do dvou pohárů, posypeme jahodami a polijeme sirupem. Ozdobíme lístkem máty.

(foto+recept: andrewzimmern )

Jahodový dort

11. dubna 2009 v 17:34 | Carmela |  Sladkosti

Nutless Strawberry Chocolate Pie

Crust
Banana slices, tossed in a little lemon juice / Plátky banánu pokapané citrónem

Chocolate Filling / Čokoládová náplň
2 small ripe avocados, peeled and seeds removed / 2 malá avokáda
1/2-3/4 C raw blue agave nectar / agávový sirup
1/4 C raw cacao powder / kakaoprášek
1 T. coconut butter or oil / 1 polévková lžíce kokosového másla nebo oleje
1 T alcohol-free vanilla / vanilka
Dash of sea salt and cinnamon (optional) / špetka mořské soli a skořice

Place all ingredients in a high-powered blender and process until smooth and creamy. Chill until ready to assemble. / Umixujte z uvedených surovin hladký krém a dejte ho na chvíli zchladit.

Strawberry Filling / Jahodová náplň
1/2 lb strawberries / jahody
1 small banana / 1 malý banán
3 Medjhool dates / 3 datle
1 tsp pure vanilla extract / 1 čajová lžička vanilky
Agave or honey, to taste (I added about 1 tsp) / 1 čajová lžička medu nebo agáve dle chuti
2 tbs melted coconut oil / 2 čajové lžičky kokosového oleje


Assembly / Skládání dortu
Line the bottom and sides of a 9" pie plate with a layer of banana slices.
Pour the Chocolate Filling, followed by the Strawberry Filling.
Set in the fridge. f desired, serve with fresh strawberry slices and your favorite chocolate sauce.
/ Plátky banánu v dortové formě polijeme nejprve čokoládovým a potom jahodovým krémem. Dáme zchladit do ledničky. Dort si můžete ozdobit plátkem jahody a oblíbeným čokoládovým krémem.


Enjoy! / Dobrou chuť!

(foto+recept: thesunnyrawkitchen )