Červen 2009

Broskve s ořechovou drobenkou

30. června 2009 v 19:42 | Ani/Terilynn |  Speciality
Peach Cobbler
Makes 2 servings (2 porce)
This is the fastest cobbler in the world. Just mix your nuts and dates, and sprinkle over your sliced peaches. No baking. It's that easy! / Je to nejrychlejší ovocný koláč na světě! Stačí jen smíchat ořechy a datle a touto drobenkou posypat plátky broskví. Žádné pečení. Jak snadné!

Suroviny:
1/4 cup pitted dates, packed / 1/4 šálku vypeckovaných datlí
1/4 cup pecans / 1/4 šálku pecanových ořechů
1/2 teaspoon coconut oil / 1/2 lžíce kokosového oleje
2 peaches, sliced / 1 broskve nakrájené na plátky
Place all ingredients into your food processor, and process into small pieces. Be careful not to over process into butter. You want a crumble texture. Arrange peach slices on your plate, and sprinkle with crumble crust mixture.
Z jemně nasekaných ořechů, datlí a kokosového oleje připravíme ořechovou drobenku, kterou posypeme nakrájené plátky broskví na talíři.

(foto+recept: aniphyo )


Jiná varianta receptu ( z thedailyrawcafe ):
Peach Crumble
Crumble Filling
6 fresh peaches, cleaned, peeled and sliced / 6 broskví nakrájených na plátky
1/4 cup raw agave nectar / 1/4 šálku agávového sirupu
2 tablespoon coconut oil, liquid / 2 lžíce kokosového oleje
1/2 teaspoon ground cinnamon / 1/2 lžičky mleté skořice
1/4 teaspoon ground nutmeg / 1/4 lžičky strouhaného muškátového ořechu
1/8 teaspoon sea salt / 1/8 lžičky soli

Toss peach slices in a bowl with agave nectar, coconut oil, cinnamon, nutmeg and sea salt. Place mixture in a 8" x 8" x 2" square pan. Set aside.
Plátky broskví promícháme v míse se směsí agávového sirupu, kokosového oleje, skořice, strouhaného muškátového ořechu a soli.
Posypeme ořechovou drobenkou z pecanových ořechů, datlí a vanilky:
Crumble Crust
3 cups pecans, dry / 3 šálky pecanových ořechů
5 pitted Medjool dates / 5 datlí
1 vanilla bean, scraped or 2-3 teaspoon organic vanilla extract /
1 nastrouhaný vanilkový lusk nebo 2-3 lžičky vanilkového extraktu.
In a food processor, chop pecans and vanilla bean into crumbs. Add dates and process until mixed well. Loosely place mixture on top of peach filling.
Oh. My. Goodness. Does this dish taste soooooooooo good. And it very easy to make. The crumble crust reminds me of a pecan pie.



Melounové hvězdičky

29. června 2009 v 8:32 | evergreen |  Speciality

Festive fruit stars
Servings:
as many as needed a sweet, all fruit treat
Ingredients: / Suroviny:
watermelon / meloun
banana / banán
blueberries / borůvky
lemon juice / citrónová šťáva
toothpicks / párátka
fondant cutter set / hvězdičky-vykrajovátka na vánoční cukroví

Preparation: / Příprava:
1. Cut watermelon into 1/2 inch slices, cut into desired shapes with small fondant cutters. / Nakrájíme meloun na cca 1 cm plátky a vykrájíme z nich hvězdičky.
2. Cut banana into slices, cut into desired shapes, sprinkle with lemon juice to prevent browning. / Z banánů vykrájíme menší hvězdičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
3. Stack banana on top of watermelon. / Banánové hvězdičky položíme na melounové.
4. Skewer blueberry onto tooth pick and stick into watermelon and banana. / Na vršek dortíku položíme borůvku a vše spojíme párátkem.
If possible, use those cute flag toothpicks.
If making for small children, you can use cut straws or drink stirrers
The fondant cutters I used are from Wilton and are available at larger craft and department stores.

(foto+recept: thehappyrawkitchen + goneraw)

další varianta hvězdiček s kešu krémem(kešu,agáve,vanilka,voda)
-viz recept Melounové dortíky :

Mangové košíčky

27. června 2009 v 11:24 | Ani |  Sladkosti

Mango Sorbet-Macaroon Tartlets

Makes 4 tartlets / pro 4 porce
Crust / Košíčky:
  • 2 cups shredded coconut / 2 šálky strouhaného kokosu
  • 1/2 cup cashews / 1/2 šálku kešu
  • 1/4 teaspoon salt / 1/4 lžičky soli
  • 1/4 cup agave syrup / 1/4 šálku agávového sirupu
Mango Sorbet / Mangová zmrzlina:
  • 2 cups chopped frozen mangoes / 2 šálky rozmixovaného zmrazeného manga
  • 1 cup filtered water / 1 šálek vody
  • 1/3 cup agave syrup / 1/3 šálku agávového sirupu
To make the crust, combine the coconut, cashews, and salt in a food processor and process to fine powder. Add the agave syrup and process to mix well.
To make the tartlet shells, line 4 small tartlet or brioche cups with plastic wrap. Scoop about 2 tablespoons of the crust into each. Using your fingertips, firmly press the crust into the tartlet cup, leaving a cavity in the center to hold the sorbet. Place in the freezer to firm up for at least 30 minutes or more. / Rozmixujeme kešu, s kokosem a solí na prášek, přidáme agávový sirup a dobře promícháme. Pomocí formiček na cukroví vytvoříme 4 košíčky (2 lžíce směsi na 1 košíček), které necháme ztuhnout v ledničce nejméně 30 minut.
To make the mango sorbet, combine the mangoes, water, and agave syrup in a high-speed blender and blend until smooth. Serve immediately. Or, for an icier, more solid texture, scoop into a container and place in the freezer for an hour or more.To make the mango sorbet in an ice cream maker: Chill the mixture in the freezer for an hour or so, then scoop into the ice cream maker and follow the manufacturer's instructions. To serve, scoop 1 tablespoon mango sorbet into each tartlet shell and serve immediately./ Zmrazené mango rozmixujeme s vodou a agávovým sirupem (vzniklou směs můžeme ještě více zchladit pomocí zmrzlinovače). Mangovou zmrzlinou naplníme košíčky (1 lžíce zmrzliny na košíček) a můžeme hned podávat.
The tartlet shells will keep in the freezer for many weeks. The assembled tartlets are best enjoyed immediately, but will keep in the freezer for several weeks. Thaw for 5 to 10 minutes before eating. / Hotové mangové košíčky vydrží v mrazničce i několik týdnů. (Mírně rozmrazíme 5-10 min. před jídlem.)

(foto+recept: aniphyo )

Čínská brokolice s oříšky

24. června 2009 v 12:05 | Carmella/TopRawMen |  Speciality
Next is a broccoli salad that my friend Joz has made countless times. Yet another great new way to eat this veggie in the raw. / Tento brokolicový salát připravil můj přítel Joz už nesčetněkrát. Je to další nový a skvělý způsob jak jíst tuto zeleninu bez tepelné úpravy.
Chinese Broccoli with Peanuts
From TopRawMen

In a salad bowl, add: / Do salátové mísy připravíme:
3 cups broccoli tops, chopped / 3 šálky na růžičky rozebrané brokolice
1/4 cup raw Spanish peanuts / 1/4 šálku raw arašídů

In a blender, add: / Do mixéru vložíme:
1 Habañero pepper / 1 chilli papričku
1 clove garlic / 1 stroužek česneku
1/4 cup extra virgin cold pressed olive oil / 1/4 šálku olivového oleje
1/4 cup pine nuts / 1/4 šálku piniových oříšků
1/2 avocado / 1/2 avokáda
1 tablespoon fresh lemon juice / 1 lžíci citronové šťávy
1 teaspoon salt / 1 lžičku soli

Blend until creamy, pour over broccoli and peanuts. Let marinate for 45 minutes in the refrigerator. / Rozmixujeme uvedené suroviny a vzniklým krémem zalijeme brokolici a arašídy. Necháme marinovat 45 minut v ledničce.

Carmella's Notes: Poznámka Carmelly:
~ I used chopped almonds instead of peanuts. / Místo arašídů používám mandle.
~ I replaced the Habañero with a small slice of jalapeño as I don't care much for heat. / Chilli papričku Habañero jsem pro její velmi ostrou (pálivou) chuťzaměnila za malý plátek chilli papričky Jalapeño.

(foto+recept: thesunnyrawkitchen )

Italské vita placky

24. června 2009 v 9:41 | Lifefood |  Sušené placky
Placky jsou ideální a velice chutnou alternativou pečiva. Neobsahují lepek, škroby, mouku ani žádná pojiva či kypřící látky. Obsahují pouze čisté ingredience a jsou sušeny na 40C, aby nedocházelo ke znehodnocení živin.

Složení: lněné semínko, para ořechy, rajčata sušená, bazalka čerstvá, mrkev, pohanka, filtrovaná voda, cibule, provensálské bylinky, sůl mořská nerafinovaná

(Placky můžete zakoupit v Lifefoodu, Country Lifu a dalších prodejnách... )

Ananasovo-papájový puding

22. června 2009 v 7:44 | Gary |  Sladkosti
Pretty Parfait
1 cup fresh pineapple (if canned, use unsweetened and drain) / 1 šálek čerstvého ananasu
1 cup papaya / 1 šálek papáji
raspberries, fresh or frozen (without sugar) / maliny, čerstvé nebo mražené
raisins and walnuts for garnish / rozinky a vlašské ořechy na ozdobu

Place the pineapple in the blender and puree. Pour into a bowl. Puree the papaya the same way. Using a parfait glass or any clear dessert glass or cup, pour in pineapple till the glass is one-quarter full. Now pour or spoon in papaya puree till the glass is half full. Continue layering. Top with fresh raspberries and the raisins and walnuts. Serve as is or chill and serve-chilling improves the flavor. / Rozmixujeme zvlášť ananas a papáju. Vzniklá ovocná pyré klademe střídavě po vrstvách do poháru a na vrchu dozdobíme malinami, rozinkami a ořechy. Dle chuti můžeme podávat i chlazené.
Makes 4 to 6 parfaits. / pro 4-6 porcí

(foto+recept: www.garynull )

Banánové nudle s mákem

21. června 2009 v 18:53 | Beruška |  Speciality

Suroviny:
banány
mák
jahody
(nebo jiné ovoce na ozdobu)

Postup:
Na hrubém struhadle nastrouháme banány.
Na talíři je posypeme mletým mákem
a ozdobíme ovocem.

Ananasovo-papájový džus

20. června 2009 v 10:30 | Martha |  Nápoje
This pineapple-papaya juice is a wonderfully healthy -- and delicious -- drink, perfect for starting your day. / Tento ananasovo-papájový džus je báječně zdravý a chutný nápoj, perfektní start vašeho dne.

Ingredients / Složení

Makes about 2 cups / pro 2 porce
  • 5 sprigs fresh mint / 5 snítek čerstvé máty
  • 1 pineapple, peeled and cut into pieces / 1 ananas, oloupaný a nakrájený na kousky
  • 1 medium papaya, peeled and seeded / 1 stření papája, oloupaná a zbavená semen

Directions / Postup

  1. Press all ingredients through a juice extractor into a measuring cup. Stir to combine before serving. / Všechny připravené suroviny odšťavíme, nakonec džus promícháme a podáváme.
(foto+recept+video: marthastewart )

Krekry s mrkví a červenou řepou

19. června 2009 v 10:05 | Gitta |  Sušené placky
Cracker with carrot and
beetroot

2 carrots / 2 mrkve
1 little beetroot / 1 malá červená řepa
1 little red onion / 1 malá červená cibule
1 bunch parsley / 1 svazek petrželky
2 tbspoon hempseed / 2 lžíce konopného semínka
2 cups yellow flaxseed / 2 šálky zlatého lněného seminka
salt / sůl

Put the vegetables into the food processor and cut until they're granular. Grind the flax seed and mix it with some water so that its consistence is like that of dough. Mix with the vegetables and hempseed, flavour with salt and mix it well once more.
Dehydrate in the machine, roll out so that it's very thin and dry it completely.
Zeleninu najemno nasekáme, rozemleté lněné semínko smícháme s vodou, přidáme zeleninovou směs a konopné semínko a dochutíme solí. Ze směsi vytvoříme tenkou placku a usušíme.


My first attempts at making crakers weren't that successful. They were full of oily seeds, and contained only a small amount of vegetables. All in all, they weren't tasty and were also too heavy for my stomach.
I have managed to come up with a fine recipe, made mostly of vegetables. This cracker is not too greasy, but colorful, crispy and delicious. It's not necessary to spice it at all, it's already done by the vegetables.

The ingredients are almost all visible in the picture: beetroot, carrots, onions and the little white dots are the hemp seeds.



This is what the vegetable dollop looks like after the ingredients are chopped up.


The ground flexseed mixed with water looks like this.


After mixing the two things above and laying it out on the tray of the dehydrator.


One more picture of the cracker:


The vegetables used can be altered. You can try using celery or more onions or red bell pepper.

(foto+recept: gittarawkitchen )

Celerová nádivka

16. června 2009 v 7:51 | Cecilia |  Speciality
Celery Avocado Stuffing
Ingredients / Suroviny
2 large ripe avocados / 2 velká avokáda
1 small bunch parsley / 1 malý svazek petrželky
5-6 ribs celery / 5-6 stonků řapíkatého celeru
1 bunch Lacinto kale / 1 kapusta (Lacinto)
2-3 cloves crushed garlic (optional) / 2-3 stroužky česneku

Mash avocados in a medium bowl. / Rozmačkejte avokádo.
Chop parsley and dice celery ribs into very small cubes. / Nasekejte petrželku a celer nakrájejte na kostičky.
Add parsley and celery to mashed avocados. / Smíchejte s rozmačkaným avokádem.
You can also add 2-3 cloves of garlic crushed by a garlic press for a spicier taste. / Pro ostřejší chuť můžete přidat 2-3 rozmačkaného stroužky česneku.
Top stuffing with Dulse seaweed flakes if desired. / Dle chuti můžete posypat vločkami mořské řasy Dulse.
Spread mixture onto Lacinto kale leaves and eat like a wrap or taco. / Hotovou směsí naplníme listy kapusty (a srolujeme nebo jen přehneme).
Another option is to stuff bell peppers with mixture or simply add a scoop onto a bowl of mixed greens for a filling salad. / Jinou možností je naplnit nádivkou papriku nebo ji použít k dochucení salátu.
*Variation: Substitue the parsley for cilantro and add the juice of one lime for a south of the border flavor.
*Jiná varianta nádivky: Petrželku můžeme nahradit zeleným koriandrem a přidat limetkovou šťávu.

(foto+recept: rawglow )

Banánové sushi

13. června 2009 v 8:23 | Iwua |  Speciality


Hi all,
because I´m absolutely keen about eating fruit-vegetable combinations last weeks I can´t hide this one my recipe from you.

Ahoj všichni, protože jsem v posledních dnech nadšená kombinacemi ovoce a zeleniny, musím se s vámi podělit o jeden zajímavý recept.


I wish to inspire you trying something new and unusual!
Vyzkoušejte něco nového a neobvyklého!


What you need to have your amazing greeny meal?
A co potřebujete pro tento úžasný pokrm?

Suroviny:
I have two variants to you : / Mám pro vás dvě varianty:
One just simple :/ Jedna lehčí: only raw Nori seaweed / mořská řasa Nori , banana / banán, zuccini / cuketa, lettuce/ salát and lime / limetka
and another one : a little bit more japanese with Bragg liquid aminos. / a druhá varianta více japonská se sojovou omáčkou Bragg liquid aminos

So, how to do it? / Tak a jak na to?

You need your sushi bamboo underlay. / Potřebujete bambusovou podložku.
1.Seaweed put on it. / Položte na ni mořskou řasu.
2.Prepare juice of 1 lime with water into small cup (in second variant add 1tbsp of Bragg Liquid Aminos)./ Připravte do malého šálku šťávu z 1 limetky s vodou (pro druhou variantu přidejte 1 lžičku Bragg Liquid Aminos).
3.Wet seaweed slightly and put two leafs of lettuce on seaweed with curled side out. / Lehce namočte mořskou řasu a položte na její spodní okraj dva listy salátu.
4.Put one peeled banana on it. Wet it with juice a little again - not much, just a little. Cut and add zuccini. / Na salát položte oloupaný banán, pokropte ještě šťávou a přidejte nakrájenou cuketu.
5.Wrap it from one side. / Srolujte z jedné strany.
6.Wet surplus part of seaweed with juice and stick it to roll. / Konec mořské řasy namočte limetkovou šťávou a přimáčkněte k rolce.
7.Press it down with underlay. / Hotovou rolku stlačte podložkou.
8.Slice it carefully for 2 pieces. / Opatrně rozřízněte na dvě porce.

9.Taste it!!!
/ Dobrou chuť!

It's delitious and perfectly light food!!
Je to chutné a na přípravu snadné jídlo!!

Meruňkové smoothie

10. června 2009 v 22:51 | all-creatures |  Nápoje

Fruit Smoothie with Apricots and Bananas

Ingredients

Suroviny:

2 parts Apricots, ripe / meruňky (2 díly)
2 parts Bananas, ripe / banány (2 díly)
1 part Ice / led (1 díl)
1 tbsp. Flaxseed (for every 12 ounces.) / 1 lžíce lněného semínka
Dates, pitted (optional for added sweetness) / datle (dle chuti)

Preparation

Příprava:

Uvedené suroviny spolu rozmixujeme.
Dobrou chuť!

Because of the normally high cost of apricots, we only prepare this recipe when the apricots are in season, and particularly when we can buy seconds from the farm store.
Wash the apricots and bananas.
Remove any bad spots from the apricots, cut them in half, remove the pits, and place the halves in the container of a high speed blender. Note the volume on the measuring gauge on the side of the container
Peel the bananas, and add the bananas to the blender container in an amount equal to the apricots.
If you like a sweeter taste, add a few pitted dates.
Add the ice to the blender container, and note the total volume.
Add one tablespoon of flaxseed for every 12 ounces, cover the container, and run the blender at high speed until the contents are creamy smooth.
Serve with a straw and enjoy!


(foto+tecept: all-creatures )

Ingredients Information


Apricots

Bananas

Dates, Deglet


Pohanková kaše s jahodami

9. června 2009 v 0:17 | Gitta |  Kaše
When I get home from work, feeling tired and would like to have something light, and easy to make, because I'm very hungry. THis is ready in three minutes. / Když přijdu domů z práce unavená a hladová často si připravuji tuto rychlou pochoutku. Zvládnete ji vyrobit do tří minut.

Ingredients: / Složení:
2 cups sprouted buckwheat / 2 šálky naklíčené (příp.předem namočené) pohanky
1 apple (without its core) / 1 jabko
1 banana / 1 banán
1-2 tbsp coconut chips / 1-2 lžíce kokosu
cinnamon / skořice
1 tbsp hemp seed / 1 lžíce konopného semínka
1 cup water / 1 šálek vody
You can use any fruits, when it's their season, see this buckwheat mash with strawberry.
Dále můžete k dochucení kaše použít různé druhy ovoce, jako např. jahody.

Put the ingredients into a blender and blend until smooth. It's ready to eat. / Všechny suroviny spolu rozmixujeme dohladka. A je hotovo!


Další varianty pohankové kaše pro inspiraci:

With sundried cherry and cinnamon.
Pohanková kaše se sušenými třešněmi a skořicí.




With chocolate on top
Pohanková kaše s čokoládou.




With small pieces of apple, bananas and cinnamon.
Pohanková kaše s jablky, banánem a skořicí.



(foto+recept: gittarawkitchen )

Jahody s tvarohem

8. června 2009 v 17:07 | Sitar |  Kaše

Hrst vlaškých ořechů a hrst kešu rozmixovat,
přidat několik jahod a rozmixovat ještě jednou.
Nechat chvíli odležet.

Chutná to jako jahody s tvarohem a smetanou.
Přesně, jako když zbyde z hrníčkových knedlíků
omáčka z rozmixovaných jahod, smetany a tvarohu.
Nebo teda ne úplně přesně, ale hned mi to tu chuť připomnělo .

(foto: vegeater )

Avokádová majonéza

7. června 2009 v 22:48 | Kim |  Omáčky

Avocado and Basil Mayonnaise.
This creamy, heavenly spread can be used anywhere you'd use regular mayo. I agree with Dr. Kim: this is the best vegan mayo I've ever tried. / Tento vynikající krém lze použít místo běžné majonézy.

Suroviny (pro 4-6porcí):
2 ripe avocados, halved, pitted, scooped out of skins, and cubed / 2 zralá avokáda
large handful of fresh basil leaves / velká hrst čerstvé bazalky
2 Tbsp. (30 ml.) extra virgin olive oil / 2 lžíce olivového oleje
2 tsp. (10 ml.) fresh lemon or lime juice / 2 lžičky citrónové šťávy
1 garlic clove, peeld and minced / 1 stroužek česneku
sea salt and black pepper, to taste / mořská sůl a pepř na dochucení
Combine basil, garlic, and a pinch of sea salt in a small food processor and blend until ingredients form a paste.
Add avocados and process until smooth. Blend in oil and lemon or lime juice, and then season with salt and pepper. Makes 4-6 servings. / Uvedené suroviny spolu umixujeme dohladka.

(foto+recept: dietdessertndogs )

Ovocný salát s brusinkami

6. června 2009 v 21:51 | Evita |  Saláty
Simple Raw Fruit Fantazia
  • Pineapple (organic)/ Ananas
  • Strawberries (organic) / Jahody
  • Bananas (organic) / Banány
  • Raw, unsweetened shredded coconut (organic) / Kokos (strouhaný)
  • Raw walnuts (organic) / Vlašské ořechy
  • Cranberries (dried, unsweetened OR fresh) / Brusinky (sušené nebo čerstvé)
* Quantities depend on portion sizes and number of people being served / Množství závisí na počtu porcí

Narozeninový dort

5. června 2009 v 7:19 | Freshness |  Speciality
Narozeninový dort pro Filipa
-meloun
-ananas
-kiwi
-borůvky


















Další varianta melounového dortu:

Plněné džunky s avokádovým nákladem

1. června 2009 v 22:10 | Tree |  Speciality

2 papriky(červené, žluté nebo oranžové)
1/2 většího avokáda
1 rajče
citronová šťáva
špetka bílého pepře
Omyté papriky rozkrojit na podélné lodičky.
Avokádo rozmačkat vidličkou, přidat citron,
pepř a nadrobno nakrájené rajče.
Důkladně promíchat a naplnit dílky paprik.
Komu vadí sladké papriky, může použít zelené.
V tomto spojení mám radši sladší.


Olivové pochutnání

1. června 2009 v 22:01 | Tree |  Saláty
2 rajčata
1 dm salátové okurky
olivy podle chuti
olivový olej
bylinky podle chuti
Rajčata nakrájet na menší kousky,
okurková kolečka na čtvrtinky,
část oliv na kolečka a část jemně.
Zalít asi 1-2 lžícemi oleje a dobře promíchat.
Přidat nakrájenou petrželku, pažitku, zelenou cibulku, atd.

Sezamová mňamka

1. června 2009 v 21:58 | Tree |  Saláty
1 středně velká mrkev
1 sladší jablko
2 lžičky sezamu
1 lžička sezamového oleje
Nahrubo nastrouhanou mrkev a jablko
promícháme s mletým sezamem
(poslouží např. ruční mlýnek na mák) a olejem.