Červenec 2009

Kokosový šlehačkový dort s banánem

31. července 2009 v 10:41 | Vanessa |  Sladkosti
(Recipe with video by Vanessa Sherwood)

For the Crust:
½ Cup Macadamia Nuts / 1/2 šálku makadmiových ořechů
½ Cup Shredded Dry Coconut / 1/2 šálku strouhaného kokosu
Pinch of Salt / špetka soli
1 tsp Coconut Oil / 1 lžička kokosového oleje
2 TB Agave Nectar / 2 lžíce agávového sirupu

How To Prepare The Crust / Příprava
Step 1 Blend first 5 ingredients in a food processor. / Uvedené suroviny společně najemno rozsekáme a spojíme dohromady.
Step 2 Add more agave if needed to make crust sticky. / Pokud se hmota drobí, přidáme agávový sirup.
Step 3 Line pie pan with saran wrap and press crust on top. / Rozprostřeme ořechovou směs do dortové formy.
Step 4 Place in freezer while making the filling. / Než připravíme náplň, necháme zchladit v lednici.

For the filling: / Náplň:
2 Cup Young Coconut Meat / 2 šálky čerstvého kokosu
½ Cup Virgin Coconut Oil / 1/2 šálku kokosového oleje
2 to 4 TB Agave Nectar (to taste) / 2-4 lžíce agávového sirupu
Coconut Water (if needed) / kokosové mléko (dle potřeby)
1 TB Lime Juice / 1 lžíce limetkové šťávy
¼ tsp Salt / 1/4 lžičky soli
½ tsp Vanilla Extract (or seeds from 1/2 vanilla bean) / vanilka
1 to 2 bananas, sliced in 1/2″ slices / 1-2 banány nakrájené na plátky

How To Prepare The Filling / Příprava náplně:
Step 1 Blend the rest of the ingredients, except banana slices, in a blender until smooth. / Uvedené suroviny (kromě banánů) rozmixujeme dohladka.
Step 2 Make sure there is enough liquid to have the ingredients swirling in a vortex.
Step 3 Add coconut water, if needed. / Dle potřeby přidáme kokosové mléko.
Step 4 Take crust out from freezer and place sliced bananas on top of crust. / Na připravenou ořechovou placku poklademe banány.
Step 5 Pour filling on top of bananas. / Banány pokryjeme kokosovou náplní.
Step 6 Place in freezer for 3-4 hours to set. / Dáme vychladit na 3-4 hodiny do ledničky.

Topping / Ozdoba
Vanessa adds a coconut cream topping by running the meat of a mature coconut through a heavy juicer. The "juice" will have the consistency similar to whipped cream. Spread cream on top of pie filling before placing pie in the freezer. / Vanessa dozdobí ještě dort kokosovou šlehačku, kterou připraví ze zralého kokosu pomocí odšťavňovače.


(foto+recept+video: gliving )



Broskvový nanuk

28. července 2009 v 7:24 | Nina |  Zmrzliny

Peaches 'no' Cream Ice Lolly


Ingredients / Složení
-5 peaches/ 5 broskví
-60gr raw cashews/ 60 g raw kešu
-5tbsp agave syrup/ 5 lžic agávového sirupu
-1tsp vanilla extract/ 1 lžička vanilky
Postup:
Soak the cashew in some water for 15 minutes to soften them. Skin the peaches and cut them in four pieces. Throw the peaches in the blender along with the agave syrup and the vanilla extract and blend. Try it. If it is not sweet enough for your taste add more sweetener. Pour the mix in a bowl. Now place the cashews in the blender with 3 tbsp of water. Blend on high until you crush them. Add the peach mix back to the blender and blend until the cashews are completely cream and the mixture is creamy and smooth. Pour the mix in ice pop molds and freeze for at least 4 hours. /
Namočíme kešu na 15 min do vody. Oloupané broskve nakrájíme na kousky a spolu s agávovým sirupem a vanilkou rozmixujeme, dále rozmixujeme namočené kešu se 3 lžícemi vody, přidáme rozmixované broskve a domixujeme společně na jemný krém. Nalijeme do nanukové formy a necháme zmrazit nejméně 4 hodiny.
(foto+recept: veggie-wedgie )

Salátové závitky s okurkovou nádivkou

21. července 2009 v 11:15 | Vegan Goddess |  Speciality
AMAZING recipe from Raw Food World
This is SO simple to make, requires very few ingredients and tastes DELICIOUS! The full video by Matt and Angela can be found here: / Skvělý recept z Raw Food World je tak jednoduchý na přípravu i svým složením a chutná výborně! Video Matta a Angely je zde: youtube

Ingredients: / Složení (pro jednu porci):
(I condensed this recipe to serve one)
1 cucumber / 1 okurka
1/4 an avocado / 1/4 avokáda
a tablespoon and a half of sunflower seed butter (I used homemade butter. you can get my recipe here:
/ 1,5 lžíce slunečnicového másla (Použila jsem máslo vlastní výroby, jehož recept naleznete zde: goneraw )
1 garlic clove, minced / 1 stroužek česneku, nasekaný
(nasekaný kopr)
You can also add dulse as Angela and Matt did, but I didn't have any. / Můžete také přidat mořskou řasu, já jsem však neměla žádnou.

Preparation: / Příprava:
Grate the cucumber with a cheese grater. Add the avocado, garlic and sunflower seed butter and mash up with your hands. Serve in crisp romaine and ENJOY the delicate flavors!
Nastrouháme okurku, přidáme avokádo, česnek, (kopr) a slunečnicové máslo a rukama smícháme dohromady. Podáváme na listu salátu.
Dobře si pochutnejte!

(foto+recept+video: goneraw , youtube )

Slunečnicové máslo

21. července 2009 v 7:56 | Vegan Goddess |  Pomazánky
Basic Sunflower Seed Butter
I was searching goneraw for a sunflower seed butter recipe but didn't find one. I found some stuff on the internet and played around and made up my own recipe :) / Na goneraw jsem recept na slunečnicové máslo nenašla a tak jsem si dle inspirace na internetu vymyslela svůj vlastní:

Ingredients: / Složení:
1 Cup sunflower seeds / 1 šálek slunečnicových semínek
pinch of himalayan sea salt, or to taste / špetka himalájské soli (dle chuti)
1/2 tablespoon to a tablespoon of agave nectar, or to taste / 1/2 lžíce agávového sirupu (dle chuti)
2 to 3 tablespoons flax oil / 2-3 lžíce lněného oleje

Notes: / Poznámky:
Oil: I'm sure you could use other oils like almond oil, but this just happens to be what I had on hand at home :o) /
Olej: můžete použít i jiné oleje jako např. ořechový..atd., lněný olej jsem měla právě doma po ruce
Sweetener:I would start small and add more if needed, just so you don't over-sweeten the batch at the very beginning.
Sladidlo: Přislazuji pomalu a opatrně abych máslo nepřesladila.

Preparation: / Příprava:
Blend the seeds in your food processor until powder-like. Add the oil, salt and sweetener and blend some more until moist and butter-like. /Rozmixujeme slunečnicová semínka na prášek, přidáme olej, sůl, agávový sirup a promícháme.
I just enjoyed this with my lunch and it was delicious! Here's a great recipe to enjoy it with:
Tady je výborný recept se slunečnicovým máslem (video):

(foto+recept: www.goneraw )

Čoko-banánový nápoj snů

11. července 2009 v 20:07 | Aimee |  Nápoje

Chocolate banna dream shake

Yum! this is my best shake yet
Mňam! To je nyní můj nejlepší mixovaný nápoj.

Ingredients: / Složení:
1 banana / 1 banán
1 and 1/2 cup of almond milk / 1,5 šálku mléko z ořechů
1 tablespoon of maple syrup or agave / 1 lžíce javorového nebo agávového sirupu
a lot of ice / troška ledu
A spoon full of cacao / lžíce kakaa

Preparation: / Příprava:
Blend well. / Dobře rozmixujeme.

(foto+recept: goneraw )

Ovocné müsli

5. července 2009 v 0:16 | Anabrese |  Speciality
Glorious Muesli
Suroviny:
1 cup goji berries / 1 šálek goji berries ( kustovnice čínská )
1 cup dried coconut / 1 šálek strouhaného kokosu
1 cup raisins / 1 šálek rozinek
1/2 cup chopped dates or apricots / 1/2 šálku nakrájených datlí nebo sušených meruněk
1/2 cup hemp seeds or pumpkins / 1/2 šálku konopného nebo dýňového semínka
1/2 cup of buckwheates or crushed flax crackers /
1/2 šálku pohankových sušenek nebo nalámaných lněných krekrů
(např. lněnky jablečné se skořicí z Lifefoodu - jablka, lněné semínko, raw sirup z agáve, rozinky, slunečnicové semínko, skořice mletá)

Postup:
Mix together in a bowl and store in an airtight container. To serve, make up any seed or nut milk and pour over the muesli, top with fresh blueberries and strawberries (opt)
Suroviny smícháme dohromady. Müsli uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Podáváme zalité mlékem z ořechů nebo semen. Na vrchu posypeme čerstvými borůvkami a jahodami.

Delicious! / Výborné!

(foto+recept: rawlifestyle )

Šalát s avocadovou zálievkou s koriandrem

4. července 2009 v 11:10 | epony |  Saláty
dnes som vykuzlila nový recept:

Šalát s avocadovou zálievkou:

avocado, 2 jarné cibulky, čajová lyžička morskej soli, koriander, 1-2 rajčiny
- zmixujeme a zalejeme ním misku šalátu ( ja som si dala ľadový).
Mnam mnam >:-)



Zajímavosti o koriandru ( diochi , koreni , bylinkyazelenina. ) :

Koriandr setý - (Coriandrum sativum L.)

O koriandru se psalo již ve Starém zákoně. Řekové a Římané znali koriandr nejen jako koření, ale také jako přísadu do různých léků a kořeněných vín.
Koriandr se používal jako vnitřní a vnější lék proti různým nemocem a byl také považován za mocné afrodiziakum.
V současné době je u nás asi nejvíce znám jako součást kořenicí směsi kari, proto nás asi nepříjemně překvapí čerstvá zelená rostlina, která páchne po plošticích.
Latinské jméno Coriandrum, potažmo i české jméno rostliny je odvozeno z koris a annon, což znamená ploštice a anýz.
Koriandr je anýzu opravdu blízce příbuzný a kvůli obsahu tridecentalu rostlina nepříjemně zapáchá po plošticích.
Koriandr setý je původní ve východním Středomoří. Jedná se pravděpodobně o zbytky starších kultur.


Užívané části: U nás jsou to nejčastěji zralá usušená semena (Fructus coriandri) , která jsou rozdrcená na prášek.
V jiných krajích (např. Gruzie, Indie) se používají i mladé listy a výhonky.
V některých případech se používají i kořeny vykopané po odkvětu (v jihovýchodní Asii se často vaří jako zelenina).
Historie používání: Koriandr jako léčivou rostlinu a koření znal už starověký svět.
Byl objeven ve staroegyptských hrobkách, kam ho pozůstalí vkládali jako obětní rostlinu.
Víme, že koriandr používali Židé a setkáme se s ním i v knize Exodus (Starý zákon),
kde je k němu připodobňována mana seslaná Mojžíšovi a jeho lidu při putování do země zaslíbené.
Dioskorides doporučoval koriandr, který má podle něj chladivé účinky, s chlebem na oheň sv. Antonína.
Ve středověku lidé věřili, že má koriandr afrodiziakální účinky a že posiluje paměť.
Jeho semena obalená cukrem byla jedním druhem známého starodávného "cicvárkového semínka", které se užívalo proti bolestem břicha.
Lidové pověry a magie: Podle lidových pověr koriandr v domě přináší klid, bezpečí a ochranu.
Nošení semen koriandru prý také zahání bolest hlavy a měly by je jíst těhotné ženy, které chtějí mít chytré a šikovné děti.
Koriandr je též bylinou nesmrtelnosti, a proto se používal v kouzlech lásky - zvláště když si pár přál, aby vydržela až za hrob. Možná je to i jeden z důvodů, proč je koriandr nezbytnou součástí perníkového koření a proč je perník neodmyslitelně spjats pouťovým srdcem z lásky.
Obsahové látky: Hlavní obsahovou látkou je silice (do 1 %), která obsahuje linalool, geraniol, tridecenal, borneol, cymen, pinen a felandren.
Dále jsou v koriandru obsaženy tuky, bílkoviny, třísloviny, pektin, vitamin C a cukry.
Podle mexických a amerických odborníků čerstvé listy a olejovitá semena této rostliny obsahují aktivní látku až dvakrát účinnější než gentamycin,což je antibiotikum běžně používané k léčení salmonelózy.
Díky obsahu silice má koriandr obdobné použití ve fytoterapii jako kmín, anýz a fenykl.

Použití: Světle hnědá semena jsou u nás známá především jako součást koření používaného k přípravě nálevu pro nakládání zeleniny a hub a dále jako nepostradatelná složka indického kari. Spolu se skořicí, hřebíčkem, fenyklem, badyánem a kardamomem patří k tradičnímu perníkářskému koření.
Jsou aromatická, stimulující, mají karminativní účinky (proti nadýmání), příznivě ovlivňují žaludeční procesy, ochlazují, tonizují, působí jako antibiotikum, diuretikum a afrodiziakum.
Jejich žvýkáním se odstraňuje nepříjemný zápach z úst. O koriandru se říká, že zmírňuje negativní účinky alkoholických likérů.
Koriandrový olej je vhodný proti nadýmání, kolikám, bolestem žaludku, revmatismu, neuralgii a bolestem nervového původu. Podobně se používají plody, většinou v podobě odvaru (ten je vhodný navíc při bolesti v krku, obyčejném nachlazení, rýmě, zvracení a onemocnění žlučníku).

Naprosto odlišnou chuť má čerstvá nať a listy této byliny (známé též pod názvem cilantro) používané čerstvé i sušené pod názvem kindza především v gruzínské kuchyni.
(Listy koriandru jsou součástí i kořenící směsi adžika, která se používá do šašliků, rajčatových omáček a salátů a někdy se nazývají "čínská petržel".)
Čerstvé listy koriandru jsou nejlepší do omáček, kořeněných jídel a salátových dresinků. Jsou bohaté na vitamin A.
Čerstvá šťáva z listů koriandru představuje výborné oční kapky, které pomáhají, když jsou oči začervenalé nebo pálí.


Meruňky v banáno-čokoládové polevě

2. července 2009 v 18:33 | Beruška |  Speciality

Suroviny:
banán
raw kakaový prášek
agávový sirup
meruňky

Postup:
Banán rozmačkáme vidličkou spolu s kakaem
a agávovým sirupem.
Podáváme s meruňkami
nakrájenými na plátky.