Šalát s avocadovou zálievkou s koriandrem

4. července 2009 v 11:10 | epony |  Saláty
dnes som vykuzlila nový recept:

Šalát s avocadovou zálievkou:

avocado, 2 jarné cibulky, čajová lyžička morskej soli, koriander, 1-2 rajčiny
- zmixujeme a zalejeme ním misku šalátu ( ja som si dala ľadový).
Mnam mnam >:-)



Zajímavosti o koriandru ( diochi , koreni , bylinkyazelenina. ) :

Koriandr setý - (Coriandrum sativum L.)

O koriandru se psalo již ve Starém zákoně. Řekové a Římané znali koriandr nejen jako koření, ale také jako přísadu do různých léků a kořeněných vín.
Koriandr se používal jako vnitřní a vnější lék proti různým nemocem a byl také považován za mocné afrodiziakum.
V současné době je u nás asi nejvíce znám jako součást kořenicí směsi kari, proto nás asi nepříjemně překvapí čerstvá zelená rostlina, která páchne po plošticích.
Latinské jméno Coriandrum, potažmo i české jméno rostliny je odvozeno z koris a annon, což znamená ploštice a anýz.
Koriandr je anýzu opravdu blízce příbuzný a kvůli obsahu tridecentalu rostlina nepříjemně zapáchá po plošticích.
Koriandr setý je původní ve východním Středomoří. Jedná se pravděpodobně o zbytky starších kultur.


Užívané části: U nás jsou to nejčastěji zralá usušená semena (Fructus coriandri) , která jsou rozdrcená na prášek.
V jiných krajích (např. Gruzie, Indie) se používají i mladé listy a výhonky.
V některých případech se používají i kořeny vykopané po odkvětu (v jihovýchodní Asii se často vaří jako zelenina).
Historie používání: Koriandr jako léčivou rostlinu a koření znal už starověký svět.
Byl objeven ve staroegyptských hrobkách, kam ho pozůstalí vkládali jako obětní rostlinu.
Víme, že koriandr používali Židé a setkáme se s ním i v knize Exodus (Starý zákon),
kde je k němu připodobňována mana seslaná Mojžíšovi a jeho lidu při putování do země zaslíbené.
Dioskorides doporučoval koriandr, který má podle něj chladivé účinky, s chlebem na oheň sv. Antonína.
Ve středověku lidé věřili, že má koriandr afrodiziakální účinky a že posiluje paměť.
Jeho semena obalená cukrem byla jedním druhem známého starodávného "cicvárkového semínka", které se užívalo proti bolestem břicha.
Lidové pověry a magie: Podle lidových pověr koriandr v domě přináší klid, bezpečí a ochranu.
Nošení semen koriandru prý také zahání bolest hlavy a měly by je jíst těhotné ženy, které chtějí mít chytré a šikovné děti.
Koriandr je též bylinou nesmrtelnosti, a proto se používal v kouzlech lásky - zvláště když si pár přál, aby vydržela až za hrob. Možná je to i jeden z důvodů, proč je koriandr nezbytnou součástí perníkového koření a proč je perník neodmyslitelně spjats pouťovým srdcem z lásky.
Obsahové látky: Hlavní obsahovou látkou je silice (do 1 %), která obsahuje linalool, geraniol, tridecenal, borneol, cymen, pinen a felandren.
Dále jsou v koriandru obsaženy tuky, bílkoviny, třísloviny, pektin, vitamin C a cukry.
Podle mexických a amerických odborníků čerstvé listy a olejovitá semena této rostliny obsahují aktivní látku až dvakrát účinnější než gentamycin,což je antibiotikum běžně používané k léčení salmonelózy.
Díky obsahu silice má koriandr obdobné použití ve fytoterapii jako kmín, anýz a fenykl.

Použití: Světle hnědá semena jsou u nás známá především jako součást koření používaného k přípravě nálevu pro nakládání zeleniny a hub a dále jako nepostradatelná složka indického kari. Spolu se skořicí, hřebíčkem, fenyklem, badyánem a kardamomem patří k tradičnímu perníkářskému koření.
Jsou aromatická, stimulující, mají karminativní účinky (proti nadýmání), příznivě ovlivňují žaludeční procesy, ochlazují, tonizují, působí jako antibiotikum, diuretikum a afrodiziakum.
Jejich žvýkáním se odstraňuje nepříjemný zápach z úst. O koriandru se říká, že zmírňuje negativní účinky alkoholických likérů.
Koriandrový olej je vhodný proti nadýmání, kolikám, bolestem žaludku, revmatismu, neuralgii a bolestem nervového původu. Podobně se používají plody, většinou v podobě odvaru (ten je vhodný navíc při bolesti v krku, obyčejném nachlazení, rýmě, zvracení a onemocnění žlučníku).

Naprosto odlišnou chuť má čerstvá nať a listy této byliny (známé též pod názvem cilantro) používané čerstvé i sušené pod názvem kindza především v gruzínské kuchyni.
(Listy koriandru jsou součástí i kořenící směsi adžika, která se používá do šašliků, rajčatových omáček a salátů a někdy se nazývají "čínská petržel".)
Čerstvé listy koriandru jsou nejlepší do omáček, kořeněných jídel a salátových dresinků. Jsou bohaté na vitamin A.
Čerstvá šťáva z listů koriandru představuje výborné oční kapky, které pomáhají, když jsou oči začervenalé nebo pálí.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama