Říjen 2009

Dýňový puding

24. října 2009 v 12:57 | Gita |  Kaše

Pumpkin pudding

After the pumpkin soup I came up with this pumpkin pudding. It became more delicious than the soup. It doesn't need water, so it tastes more intensive. It is ready in a few minutes, and makes a wonderful, easy, and light winter supper!
Po dýňové polévce jsem vyzkoušela dýňový puding. Je ještě lahodnější než polévka. Nepotřebuje na přípravu vodu, proto má výraznější chuť. Za pár minut máte hotovou skvělou, snadnou a lehkou zimní večeři!

Ingredients for 2 persons: / Suroviny pro 2 osoby:
2 apples / 2 jabka
2 bananas / 2 banány
2 cups pumpkin cubes / 2 šálky dýňových kostek
4 pc pitted dates / 4 datle
1 spoon of sprouted buckwheat / 1 lžíce naklíčené pohanky
1 pinch of cinnamon / špetka skořice

+ 1 more apple, 1 more banana / 1 jablko a 1 banán na ozdobu





Put all the ingredients into a high speed blender and blend until smooth.
Put into nice cups and garnish with chopped apple and banana, cacao nibs.
Rozmixujeme uvedené suroviny dohladka. Směs nalijeme do pohárů a ozdobíme nakrájenými jablky, banány a kousky čokoládových bobů.


( foto+recept: gittarawkitchen )

Dýňová polévka s pomerančem

24. října 2009 v 12:35 | Gita |  Polévky

Pumpkin soup with orange

I like pumpkin very much. Although I've always hated to bake it, when I cut the raw pumpkin it is fresh and crunchy, it is full of life and flavour. It has only one fault: its hard to chew, but if I use a blender I can easily make a creamy, delicious pumpkin soup. Don't miss it!
Mám dýni moc ráda. Ačkoliv jsem ji neměla ráda pečenou, čerstvě nakrájená dýně je plná života a chutí.
Je však příliš tvrdá na jedení, proto ji mixuji na krémovou lahodnou dýňovou polévku. Vyzkoušejte!

Ingredients for 2 persons ( Suroviny pro 2 osoby)
2 cups chopped pumpkin / 2 šálky nakrájené dýně
1 orange peeled / 1 oloupaný pomeranč
1 spoon raw honey / 1 lžíce raw medu
1/4 avocado / 1/4 avokáda
1 pinch of salt / špetka soli
1 spoon lemon juice / 1 lžíce citrónové šťávy
1 pinch cinnamon / špetka skořice
clear water, or fresh orange juice / voda nebo čerstvý pomerančový džus

It is easy to prepare: Add all ingredients in the blender and blend it until smooth.
Příprava je velmi snadná. Uvedené suroviny rozmixujeme dohladka.

I top it with dehydrated buckwheat and with pumpkin seed oil drops.
Polévku posypeme pohankou a pokapeme dýňovým olejem.

( foto+recept: gittarawkitchen )



Jako-lososová pomazánka

18. října 2009 v 9:39 | Honza |  Pomazánky
Rád bych tu s Vámi, lidičky, začal sdílet recepty některých svých Vita-lahůdek, kterými v posledních dnech rozmazluji pacienty holistického centra Mind Your Body na Havaji.:) Prvním v pořadí je tahle exkluzivní veganská pomazánka, kterou více než plnohodnotně nahradíte tradiční konzervované živočišné "delikatesy" plné konzervačních látek, chemikálií, umělých barviv a jiných jedů.

Složení:
2 šálky slunečnicových semínek
1 šálek vlašských ořechů
1 polévková lžíce sojové omáčky (doporučuji buď Tamari nebo Bragg Liquid Aminos)
1 stroužek česneku (rozmačkaný nebo najemno nakrájený)
štáva z půlky nebo celého citronu (podle vaší chuti)
1 kávová lžíčka rozemletých mořských řas (doporučuji Kelp nebo Dulse)
1 šálek mrkvové vlákniny (odpad z mrkve po odšťavení v odšťavňovači)
1/2 - 1 šálek vody
1/2 šálku řapíkatého celeru (nakrájený na drobno)
1/2 šálku červené cibule (nakrájené na drobno)
1/2 šálku petrželové natě (nakrájené na drobno)

Pozn. (1 šálek = cca 250ml)

V kuchyňském robotu (nikoliv mixéru) nejprve rozmixujte najemno slunečnicová semínka a vlašáky. Poté přidejte sojovou omáčku, česnek, citronovou šťávu, mořské řasy, mrkvovou vlákninu a vodu, a mixujte dokud se všechny ingredience nespojí v jeden celek. Šedohnědá barva by se měla během procesu změnit v lehce narůžovělou nebo načervenalou. Pro výraznější červené zabarvení použijte více mrkvové vlákniny. K dosažení řidší konsistence, přidejte více vody.

Přesuňte směs do velké mísy, přidejte celer, cibulku a petržel a řádně promíchejte. Pomazánka by měla být dostatečně mazlavá, aby se dala snadno roztírat.

"Jako-lososovou" pomazánku servírujte s pečivem, nakrajenými kousky oblíbené zeleniny (mrkev, okurka, kedlubna, pastiňák, ředkvičky apod), nebo ji můžete použít jako náplň do různých listových závinů a jiných druhů zeleniny.

S láskou a přáním zářivého zdraví.

Honza

(foto+recept: freshness )

Jablečno-hruškový koktejl

17. října 2009 v 20:01 | FireFern |  Nápoje

Apple Spice Smoothie

Servings: 4 ( 4 porce)
This is a delicious warming smoothie for the colder months.
Toto je lahodné zahřívací smoothie pro chladné měsíce.
Ingredients: / Složení:
~ 4 apples / 4 jablka
~ 2 bananas / 2 banány
~ 2 pears / 2 hrušky
~ 1 tablespoon of cinnamon / skořice
~ 1 teaspoon of cloves / hřebíček
~ 1 teaspoon of nutmeg / muškátový oříšek
~ 1 Vanilla Bean (Optional) / vanilka
(my partner loves it with a little curry powder)
(můj partner přidává také trošku kari)

Preparation: / Příprava:
Blend all ingredients. Put them in a beautiful glass, sprinkle a little cinnamon on the top and serve. / Rozmixujeme uvedené suroviny. Koktejl nalijeme do pohárů a posypeme skořicí.
Enjoy! / Dobrou chuť!

(foto+recept: goneraw )

TiRAWmisu

3. října 2009 v 12:21 | Helen |  Sladkosti
I made this raw tiramisu for a raw potluck and this turned out to be the fast sellter of the buffett.
Připravila jsem toto tiramisu na raw-raut a mělo velký úspěch.

Ingredients: / Suroviny: (Servings: 6 / 6 porcí)
5 bananas / 5 banánů
lemon juice from 1 lemon / šťáva z 1 citronu
10 tbl spoons cocoa powder / 10 lžic kakaa
3 tbl spoons coconut oil / 10 lžic kokosového oleje
6 tbl spoons agave nectar / 6 lžic agávového sirupu
1 cup cashew nuts (soaked over night) / 1 šálek kešu ořechů (namočených přes noc)
1 ripe (brown) coconut / 1 zralý kokosový ořech
2 or more young Thai coconut / 2 mladé kokosové ořechy
1/2 vanilla bean / vanilka
These are only rough amounts, you may need more or less of an ingredient.

Preparation: / Postup:
1. Cut the bananas lengthwise and put in a casserole pan. Mine is about 8 inches wide and 8 inches long.
Nakrájejte podélně banány a plátky vložte do připravené nádoby.
2. Sprinkle with lemon juice, so that the bananas do not turn brown so fast.
Plátky banánu pokapejte citronovou šťávou, aby tak rychle nezhnědly.
3. Mix coconut oil (melted), 3 tbl spoons agave nectar, 6 tbl spoons cocoa powder so that you get a chocolate sauce. Pour this sauce over the bananas.
Rozmixujete společně kokosový olej, 3 lžíce agávového oleje, 6 lžic kakaa. Vzniklým čokoládovým krémem polijte banánové plátky.
4. Blend the soaked cashew nuts without the water. From the ripe (brown, common) coconut, take out the white meat and even remove the thin brown skin on it, then grate only the white part. Mix cashew "butter", the grated coconut and the meat of the young coconut with about 3 tbls spoons agave nectar and vanilla from the vanilla bean. Blend until smooth. If this cream is too soft, just add melted coconut butter, so that it gets firm in the fridge.
Rozmixujeme předem namočené kešu s vodou. Vyniklé kešu "máslo" dále mixujeme s nastrouhaným kokosem z kokosového ořechu a s kokosovou hmotou z mladých kokosů, 3 lžícemi agávového sirupu a vanilkou z vanilkového lusku. Vznilklý krém necháme zhuhnout v ledničce.
5. Spread "cream" over the bananas and put in fridge for at least 1 hour.
Krém rozprostřeme na banány v čokoládě a dáme do lednice nejméně na 1 hodinu.
6. Just before serving sprinkle about 4 tablespoons cocoa powder over the tiramisu.
Před podáváním posypeme tiramisu asi 4 lžícemi kakaa.


(foto + recept: goneraw )

Ovocný květinový košík

2. října 2009 v 20:37 | Philomela |  Speciality


Fresh fruit flower basket
The basket is composed of watermelon, cantaloupe, honeydew, strawberries, blueberries, and pineapple.
Košík tvoří červený meloun, ananasový meloun, jahody, borůvky a ananas.


(foto: doorsofnight )


Jahodový jogurt

1. října 2009 v 17:43 | epony |  Kaše



Jahodový krém, ktorý chutí ako jogurt:

miska jahôd, avokado, agave sirup, 2 lyžice konopnych semienok, 2 lyžice sezamu, 1/2 šalky struhaneho kokosu. Zmixujeme ručným mixerom. Môžme dať na pár hodín do chladničky. Chutí to skutočne ako jogurt
:):):)