Listopad 2009

Mungo pomazánka s vita plackami

28. listopadu 2009 v 12:21 | midsummer |  Speciality
Pomazánka
- naklíčené mungo smíchat s avokádem, které je rozmatlané vidličkou,
ochutit a spojit citronovou šťávou, lžící medu, olivovým olejem, mořskou solí.

Vita placky
- nastrouhaná červená řepa
+ nastrouhaná mrkev
+ nastrouhaná cibule
+ semínka zlatého lnu namleté mlýnkem na mák.
Smíchat, prohníst jako těsto, utvořit placičky, usušit.
Foceno na dvorečku, protože večer už na to nebyly v bytě dostatečné světelné podmínky.
Tzn., že ty žluté kytky nejsou součástí receptu, jsou tam pro dekoraci, nikoli ke snědení.

Ředkvičkový salát

28. listopadu 2009 v 11:59 | Jindra |  Saláty
ředkvička
česnek
olej
sůl

Ředkvičky nakrájím na kolečka,
přidám česnek prolisovaný lisem na česnek
(česnek já rád, dávám tři čtyři stroužky),
cca 2 lžíce slunečnicového oleje a sůl
(já ale nesolím, místo soli používám černé olivy od Lifefoodu, ty jsou slané dost; vypeckuji je a nakrájím).
Salát lehce posypu pažitkou a aranžuji na něj ještě pár oliv.
Je velmi dobrý.

Jídelníček - 13. den / Renata Rose

23. listopadu 2009 v 20:14 | Renata Rose |  Jídelníček pro inspiraci
Můj jídelníček začíná každé ráno sklenicí vlažné vody s citronem nebo jablečným octem + agave sirup, asi za hodinu sklenice zeleného ječmene (sušeného) a následně ovoce podle chuti. Přes léto je to bezkonkurenčně meloun, v zimě hlavně pomelo.
K obědu ovocný salát (základ banán, jablko, naklíčená slunečnicová semínka, konopná semínka, para ořechy, pomerančová šťáva, kardamom + k tomu , co je při ruce - jahody, meruňky, nektarinky apod.).
Večer často smoothie banán + jakékoliv zelené lupení , případně variace obědového salátu. A na mlsání mám nejradši datle




Jídelníček - 12. den / René

22. listopadu 2009 v 18:13 | René |  Jídelníček pro inspiraci

Dnes ráno jsem měl smoothie ze dvou banánů a šťávy ze 2 pomerančů.
Kolem poledne jsem měl mísu špenátu s alfa alfa klíčky a 2 rajčata.
Večer strouhanou řepu s mrkví se sezamovými semínky.




Jídelníček - 11. den / Sluníčko

18. listopadu 2009 v 20:08 | Sluníčko |  Jídelníček pro inspiraci
...U mě není nějaký jeden základ ale myslím že za základ beru jakoby vše, co je čerstvé ovoce, zeleninu, oříšky, semínka, klíčky (mungo, čočku; cizrna + pšenice - mixuji a dělám společně s trochou soli, medu a citr. šťávy a vody zálivku na salát), šťávy z ovoce, zeleniny, med a potraviny bohaté na chlorofyl (třeba šťávy z bylin nebo Chlorella a Mladý ječmen), za studena lisované oleje.

Ráno když vstanu tak nejím, protože nemám hlad.
Jím většinou až tak okolo 9 hodiny a to 400 ml ovocné šťávy (pomeranč + jablko, grep + jablko…),
potom většinou jím ovoce, občas nějaký bylinkový čaj s medem, zeleninovou šťávu s ořechovým mlékem (namočené ořechy - lískové nebo mandle, slunečnice, dýn. semínka, konopná semínka… přes noc ve vodě, druhý den procedím a dám do mixéru s vodou, rozmixuji a opět přecedím toto potom zamíchám do mrkvové šťávy, někdy již mixování provádím s trochou mrkvové šťávy místo vody).

Okolo 15 hodiny nebo trochu déle si dám zeleninový salát - avokádo, půlku hlávkového salátu, rajče + zálivka (med, moř. sůl, šťáva z citronu, olivový olej) někdy hrst oříšků.
Večer potom avokádo a třeba Kokosku (kokosové mléko, které je k dostání v obchodech myslím, že vyrábí Ing. Kusák) nebo čaj s medem nebo zel. šťávu a jeden nápoj z Mladého ječmene a Ch.. Ten vlastně piji i ráno před ovocnou šťávou společně s Chlorellou.
Tak toto je můj jídelníček posledních dní. Ale často jej obměňuji. Chutě se mi různě mění, jak na druhy ovoce, tak zeleniny atd. a i ten sled jídel a množství.


Jídelníček - 10. den / Edo

18. listopadu 2009 v 12:35 | Edo |  Jídelníček pro inspiraci
Tak moj jedalnicek : )

VCERA
rano: 8 jablk

prvy obed: 5x mango

druhy obed: 4x ananas ( to som jedol tak dlhsie trochu : )

vecera: rozmixovanych 7 bananov + 400g rimskeho salatu + 3 palicky celeru

(jídelníček: freshness + foto: freshness/mango )

Jídelníček - 9. den / Zoozie

17. listopadu 2009 v 23:25 | Zoozie |  Jídelníček pro inspiraci
Zdravim! :-) Pripojuji se s dovolenim do diskuze. Dneska jsem si dala cely den syrovy, z cehoz mam velkou radost, i kdyz chvalim dne pred vecerem.

snidane: jablko, mandarinka, hrst vlasskych orechu, pul litru stavy ze zeleneho jecmene

obed: zeleninovy salat de luxe (velky talir jak pro drevorubce) - ledovy salat, cervena paprika, okurka, zampion, redkvicky, porek, petrzelova nat, a jako dresink olivovy olej, shoyu sojova omacka a citronova stava

svacina: 2 banany, vlasaky, potom mozna smeska suseneho ovoce

vecere: jablko, hroznove vino, banan

...a pak se uvidi :-)

Diky za tipy a napady, lidi! Krasny den.

( jídelníček: freshness , foto: zelenavyziva , mladý ječmen: lifefood)

Jídelníček - 8. den / Culka

17. listopadu 2009 v 21:35 | Culka |  Jídelníček pro inspiraci


Osmý den - Naděje
Culka - Jana

Volam sa Jana a som cerstvo vyradeny cancer pacient. Po 18 mesiacoch uz nie je na mne co liecit.

Rano: salka salvioveho caju
9:00 6km na treadmile + nejake to natahovanie ciniek= asi 1 hodina

10:30 rozmackane banany (2), lanovy olej, lanove semeno a biely jogurt (z kazdeho za lyzicu), zamiesat, posypat ovsenymi vlockami, naklicenymi mungo fazulami a lesnymi malinami.




12:30 durian 150g

16:00 jablko

17:00 zelenina litrovy kontajner plny rajcin, karfiolu, cervenej papriky, mrkvy a uhorky. Zajedame salatovymi listami (asi 5 ks)


20:00 ovocie dnes to bude kus ananasu s hroznom a mandarinkami. Normalne je toho tiez tak litrik.

22:30 konecne navrat domov, dnes v noci nerobim, tak si dam s muzom deci sampanskeho alebo aj nie (co je pravdepodobnejsie) a potom...


( davidmichal / Jídelníček osmi statečných , foto-ananas : freshness , foto-durian: freshness , foto-šalvějový čaj: vareni)

Jídelníček - 7. den / Michal

17. listopadu 2009 v 21:24 | Michal |  Jídelníček pro inspiraci
Neděle
Michal Kreslík

Původem klasický fitness maniak hnaný vzhledem a znavený komplikovanými jídelníčky, tabulkami a izolovanými cviky, který jednoho dne začal experimentovat. Vezmete si holku na prvním rande? Asi ne, ale po roce jste schopní minimálně říct, jestli za to stojí. Stejně tak změna životního stylu byla prvním rande a teď po roce zjišťuju, že mám věk na ženění

6:00 ráno kolem šesté, sedmé se mi otvírají oči, díky bohu bez budíku

7:00 ranní strečink se vyvíjí v práci na PC a lehkou krátkou procházku po okolí, říkám tomu příjemně aktivní lenost

11:00 s jídlem začínám flirtovat někdy kolem 11. hodiny. Moje oblíbené kombo - 6 větších banánů rozmixovaných s půlkou hlávky římského salátu.


15:00 intensivní trénink v přírodě. Běh, šplhání po stromech (obzvlášť když je sezóna - není nad sladkou odměnu), sprinty, házení balvany, zkrátka na co mám aktuálně chuť a náladu

16:00 doplnění živin po námaze. Mám hlad. 8 hrušek do mě padá jako nic


19:00 předkrm čtyř jablek je tou správnou předehrou před večerním mega-salátkem. Dvě okurky, červenou papriku, 3 rajčata a hlávkový salát zalívám jednoduchým dresinkem z půlky zralého avokáda a půlky pomeranče. Voila

20:00 večer patří odpočinku a relaxaci. Dnes vítězí kniha... po desáté zaklapnout jak knihu, tak oči i uši a hurá do hajan s vděkem, že jsem ten komplikovaný život nechal za sebou


Jídelníček - 6. den / Eudimonia

17. listopadu 2009 v 20:36 | Eudimonia |  Jídelníček pro inspiraci
Sobota
Eudimonia

Beh
Snidane: zeleny smoothie z bananu a baby spenatu a trochou stavy z limety
Svaca: 2 hurmi kaki 1 jabko
Fresh (domaci)
Obed: pak smes salatovych listu, pulka cervene cibulky, rajcatka, redkvicky, kus okurky a pul/cela paprika (dle chuti lze posolit/okorenit/dodat olej)
Svaca odpo: 2 jabka 2 banany
Fresh (domaci)
Vecere: cuketa s olejem a korenim, zeleny salat, rajcatka + par raw orechu
Druha veca: ovoce nebo opet nejaky smoothie : )

jo a taky sporadicky mlsani raw cokosky bo cokokulicek : )


Jídelníček - 5. den / Půstujeme s Marií

17. listopadu 2009 v 20:24 | Maria |  Jídelníček pro inspiraci
Pátek
Maria

Dneska si zapůstujeme s Marií.

Takze snidane:
Tepla az horka voda,mnozstvi podle potreby a chute

Svacina
dobra nalada,usmev

Obed
voda dle chuti a nalady bud vlazna nebo pokojove teploty

Svacina
radost

Vecere
trocha vody
meditace

***

O půstech už jste určitě slyšeli. Lidé co si půstování vyzkoušeli, si nemohou jeho okamžité účinky vynachválit. Ti ostatní většinou půst kritizují, považují ho za zdraví nebezpečný. Zatímco ti co vyzkoušeli, se zbavují nádorů, výrůstků, nemocí kloubů, závislostí, nadváhy a prostě všeho co k tělu nepatří, ti druzí, co nevyzkoušeli, se dál trápí se svýma bolístkama. Co je to půst, k čemu je dobrý a jak ho správně provádět. O tom bude dnešní příspěvek.
Půst je, když nejíme žádné jídlo a pijeme pouze vodu, čistou vodu, ideálně destilovanou vodu z lékárny, nebo z vlastního přístroje. Destilovaná voda není podmínkou a jakkákoliv čistá voda poslouží stejně dobře.Cílem půstu je zastavit činnost trávicí soustavy a donutit tak tělo aby začalo pojídat samo sebe.
Tělo se snaží držet života za každou cenu. Jakkoliv naše mysl je občas chorá a chybí jí smysl pro sebezáchovu, tělu tento pud nechybí. Když přestaneme tělu dodávat jídlo, začne se živit z vlastních zásob. Protože má pud pro sebezáchovu opravdu velký, začne pojídat nejdříve to co nepotřebuje. Tělo nepotřebuje tuky, nepotřebuje výrostky v kloubech, nepotřebuje ani nádory. Jakmile by tělu došly tyto nepotřebné zdroje, začne pojídat i svalovinu a životně důležité orgány. To je místo kam my už se dostat nechceme.
Z předchozího tedy vidíme, že půst je dobré použít jako první pomoc v léčbě našich nemocí. Ono ostatně spousta z vás už asi zažila nechutenství k jídlu třeba při chřipce. To je naprosto přirozený pocit a měli bychom ho uposlechnout. Když tělo bojuje s nemocí, necháme ho bojovat a nebudeme mu přidělávat práci jídlem. Půst je také vhodný k léčbě nádorových onemocnění. Opravdu velká spousta lidí, se kombinací půstování a živé stravy zbavila svých "nevyléčitelných" onemocnění. Půst je také vhodný ke zbavení se závislostí. Mně osobně pomohl přestat kouřit. Půst léčí i mysl a pomáhá k překonání depresí a jiných duševních poruch. Půst je zkrátka univerzální nástroj, náš pomocník a naše první pomoc.
Důležitá věta zní: "Každé onemocnění je vyléčitelné, ale nikdo jiný vám ho nevyléčí, vždy musíte sami."
Jak začít půstovat? Jednoduše. Stanovte si jeden den v týdnu. Zvolme si třeba pátek. V pátek nebudeme jíst. Nic. Jenom vodu....

foto: ehow )

Jídelníček - 4. den / StandaK

17. listopadu 2009 v 19:43 | StandaK |  Jídelníček pro inspiraci
Čtvrtek
Stanislav Kunc - StandaK

5,00-5,30
čerstvý luft /procházka/

5,30-6,00 příprava jídla na celý den do plastikových misek

8,30
ovozelový salát :
- na kousky rozkrájené 3 banány
+ na tenký kolečka půl salátové okurky
+ na nudličky rozkrájený cca. 4 velký lupeny hlávkovýho salátu
+ nastrouhaná jedna ředkvička
+ zalité cca. čajovou lžičkou bio panenským olivovým olejem
vše zamíchané


10,00
velký trs hroznu

11,30-12,00
čerstvý luft /procházka/

12,00
ad 8,30

15,00
ad 10,00

16,30
čerstvý syrovozeleninový salát v Ikea + 3 rohlíky

18,00-19,00
čerstvý luft /procházka/


Jídelníček - 3. den / dvdmchl

17. listopadu 2009 v 19:20 | dvdmchl |  Jídelníček pro inspiraci
Středa
David Michal - dvdmchl
Přešel jsem na živou stravu po několika půstech. Díky nové stravě jsem se zbavil protivných jarních alergií na pyly. Kapesníky už nosím pouze proto, abych mohl nabídnout dámě. Díky absenci dříve každoročních chřipek, musím nyní pracovat za nemocné kolegy.
Moje středa vypadá takto:

Protože chodím spát ve stejnou hodinu každý den, budím se kolem 7 bez budíku.

Zacvičím si pozdrav slunci. ( Pozdrav slunci - video )
Díky brzkému vstávání mám čas si posedět venku při kafíčku a pozorovat spěchající ospalé lidi.


V 9 si dám snídani. Dneska to bude 5 jablek.

Kolem 12 oběd. Dám si zeleninový salát. Na talíř poskládám listy ledového salátu. Na listy rozložím pokrájená rajčata, a kraje talíře obložím rozkrájenou okurkou. Vydlabu avokádo a rozetřu v misce, přidám koření dle libosti, např. curry.
Pastu pak naložím do listů salátu, list zabalím a jím. Přikusuju rajčata a okurky.

Kolem 16 si dám ke svačině nějaké ovoce. Dnes to bude hrozno.

Poté už nejím nic.

K večeru kolem 19 si jdu zaběhat.
Večer si připravím konvičku čaje.

Asi hodinu před ulehnutím už nic neřeším, nejsem na počítači, maximálně čtu něco jednoduchého, povídám si s lidmi kolem apod.


Jídelníček - 2. den / buc11

17. listopadu 2009 v 19:08 | buc11 |  Jídelníček pro inspiraci
Úterý
Buc11

ráno močené orechy s medom a tahini s medom a 5 dýňových semen

čalamádu z blavy, papriky tak 4,

gaspačo z odščavené černé ředkve, červené řepy, mrkve, kedlubny a do toho mixlé rajčata, petržel, černý kořen, květák a brokolice

zelenou ščávu z mizuny, jedlé chryzantemy, polníčku, špenátu, mangoldu a poscanky-výborná

doma:nestříkané, hodně jeté hrozny-hodně

banány s kakaem, avokádo, hrušku, jabko

a po běhu burčák

a doví jestli něco zajímavýho ještě nenajdu


Jídelníček - 1. den / Panda

17. listopadu 2009 v 18:44 | Panda |  Jídelníček pro inspiraci
Pondělí
Mirek Němeček alias Panda

Přešel na vita stravu v únoru 2009 po předešlém 8-denním půstu, pokles váhy na vita 10 kg. Zbavil se chronické bolestí kyčlí a zad, střevních potíží a chronické únavy. Oblíbené motto: Proč někdy? Proč zítra? Proč ne hned teď? (O. S. Marden - Knihy života).

7:30 - 8:00 cvičení hathajógy

8:00 snídaně 3 jablka Rubín

10:00 svačina 2 banány

12:00 k obědu zeleninový salát: 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1/3 salátové okurky a 2 rajčata, vše nakrájet na kousky a smíchat s kávovou lžičkou panenského olivového oleje.

15:00 svačinka 2 banány a jablko

16:00 - 17:00 proběhnutí se do přírody 4 km

17:30 večeře 3/4 kg bílého hroznového vína

19:00 večerní svačinka 2 banány

Osm lidí, osm životů, osm názorů, sedm dní v týdnu a jeden navíc.Každý den je popsán jiným autorem. Holky, kluci, muži, ženy, různý věk, odlišné názory, jiná místa. Ale přeci jen mají všichni něco společného. Touží po změně, chtějí se vrátit ke své přirozenosti. Vědí, že na ní mají právo. A když je potřeba, dokáží zatáhnout za jeden provaz. Tento jídelníček osmi statečných, budiž toho důkazem. A pevně věřím, že dokáže leckoho inspirovat. Vyberte si jakýkoliv den, jakékoliv jídlo a užijte si jej...)



Jablková kaše s banánem a ořechy

8. listopadu 2009 v 18:01 | PJ |  Kaše
Rychlá, sytá a velice chutná kaše:
v mixéru smícháme trochu větší hrst ořechů,
lžičku (opravdu lžičku) medu,
dvě menší jablka (nebo jedno veliké) a jeden banán.
Velice chutné, velice syté.

Zeleninová polévka

8. listopadu 2009 v 17:52 | kwinky |  Polévky

Zeleninová polévka

1 menší cuketa
1 mrkev
hrstka hrášku
dvě rajčata
200ml mrkvové šťávy
2 stroužky česneku
lžíce oleje z vlašských ořechů (je možné použít i jiný)
dvě lžíce dulse vloček
dvě lžíce horalky (směs sušené kořenové zeleniny a bylinek)
špetka pepře
čerstvá petrželka a pažitka

Cuketu a mrkev nahrubo nastrouhat, rajčata na jemno pokrájet, přidat hrášek,
nasekané bylinky. Zatím v mixéru rozmixovat šťávu, česnek, horalku, dulse
vločky, pepř a olej. Směsí zalít zeleninu. To máme základ pro polévku, teď už
jen zalít teplou vodou a nebo společně s vodou opatrně ohřát. Množství vody jak
kdo má rád. Možno připadat sůl, ale já si dám raději větší nálož mořských řas,
sůl je nepřítel.
Nemůžeme se jí s miláčkem nabažit :-) Tak dobrou chuť i vám !

Okurkové hrníčky

8. listopadu 2009 v 17:02 | evergreen |  Speciality

Mediterranean Cucumber Cups

This is another recipe by television foodie Rachael Ray. It only needed a tiny bit of tweaking to make it raw:) Here is Rachael's recipe. I simply replaced the feta cheese with pine nuts, and included the cucumber removed from the cups in the filling. My recipe is also scaled down for one lunch serving:)
Toto je upravený recept Rachel Ray. Místo feta sýru jsem použila piniové oříšky a do náplně jsem navíc použila i vykrájené vnitřky okurek.

For cups: / Hrníčky:
1 English cucumber / 1 okurka

For filling: / Náplň:
1 slice red onion, diced / 1 červená cibule (nasekaná)
1/4 orange bell pepper , 1/4 inch dice / oranžová paprika (nakrájet na kostičky)
2 campari tomatoes , 1/4 inch dice / rajčata (nakrájet na kostičky)
8 kalamata olives , 1/4 inch dice / olivy (nakrájet na kostičky)
1 teaspoon dried oregano / 1 lžička sušeného oregána
1 tablespoon fresh parsley , minced / 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
juice of 1/2 a lemon / šťáva z 1/2 citrónu
(zest from whole lemon, use less if not a lemon fan like me:)
1 tablespoon olive oil / 1 lžíce olivového oleje
salt and pepper to taste / sůl a pepř na dochucení

Garnish: / Ozdoba:
1 tablespoon pine nuts / 1 lžíce piniových oříšků
extra sprinkle of parsley or oregano / nakonec posypat petrželkou nebo oregánem
1. Peel cucumber so it has 4 or 5 stripes lengthwise. Trim both ends off cucumber, and cut into about twelve 3/4 inch slices. Carefully scoop out center of each slice, leaving the bottom intact.
Nakrájíme okurky na cca 2 cm plátky a opatrně vyhloubíme v každém plátku důlek tak, abychom neporušili dno vzniklého hrníčku.

2. Dice the removed center of cucumber and combine with onion, pepper, tomato, olives, oregano, parsley, lemon juice, zest, and oil. I used my vidalia chop wizard to dice all veggies. Add salt and pepper to taste, I just add pepper because the olives are salty enough for me.
Nakrájíme zbylé vnitřky okurek a smícháme s nakrájenou cibulí, paprikou, rajčaty, olivami, oregánem, petrželkou, citrónovou štávou, (příp. dle chuti nastrouhanou kůrou) a olejem. Dochutíme pepřem (příp.solí).

3. Fill hollowed cucumber cups with filling. Garnish with pine nuts and desired herbs. / Naplníme okurové hrníčky náplní a posypeme piniovými oříšky a nasekanými bylinkami dle chuti.

This has been a fast and easy lunch favorite of mine for a while now, but it is a great appetizer for a party. Once in a while I just make the filling part and top a mixed baby green salad with it...so good!

(foto+recept: thehappyrawkitchen )