Okurkové hrníčky

8. listopadu 2009 v 17:02 | evergreen |  Speciality

Mediterranean Cucumber Cups

This is another recipe by television foodie Rachael Ray. It only needed a tiny bit of tweaking to make it raw:) Here is Rachael's recipe. I simply replaced the feta cheese with pine nuts, and included the cucumber removed from the cups in the filling. My recipe is also scaled down for one lunch serving:)
Toto je upravený recept Rachel Ray. Místo feta sýru jsem použila piniové oříšky a do náplně jsem navíc použila i vykrájené vnitřky okurek.

For cups: / Hrníčky:
1 English cucumber / 1 okurka

For filling: / Náplň:
1 slice red onion, diced / 1 červená cibule (nasekaná)
1/4 orange bell pepper , 1/4 inch dice / oranžová paprika (nakrájet na kostičky)
2 campari tomatoes , 1/4 inch dice / rajčata (nakrájet na kostičky)
8 kalamata olives , 1/4 inch dice / olivy (nakrájet na kostičky)
1 teaspoon dried oregano / 1 lžička sušeného oregána
1 tablespoon fresh parsley , minced / 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
juice of 1/2 a lemon / šťáva z 1/2 citrónu
(zest from whole lemon, use less if not a lemon fan like me:)
1 tablespoon olive oil / 1 lžíce olivového oleje
salt and pepper to taste / sůl a pepř na dochucení

Garnish: / Ozdoba:
1 tablespoon pine nuts / 1 lžíce piniových oříšků
extra sprinkle of parsley or oregano / nakonec posypat petrželkou nebo oregánem
1. Peel cucumber so it has 4 or 5 stripes lengthwise. Trim both ends off cucumber, and cut into about twelve 3/4 inch slices. Carefully scoop out center of each slice, leaving the bottom intact.
Nakrájíme okurky na cca 2 cm plátky a opatrně vyhloubíme v každém plátku důlek tak, abychom neporušili dno vzniklého hrníčku.

2. Dice the removed center of cucumber and combine with onion, pepper, tomato, olives, oregano, parsley, lemon juice, zest, and oil. I used my vidalia chop wizard to dice all veggies. Add salt and pepper to taste, I just add pepper because the olives are salty enough for me.
Nakrájíme zbylé vnitřky okurek a smícháme s nakrájenou cibulí, paprikou, rajčaty, olivami, oregánem, petrželkou, citrónovou štávou, (příp. dle chuti nastrouhanou kůrou) a olejem. Dochutíme pepřem (příp.solí).

3. Fill hollowed cucumber cups with filling. Garnish with pine nuts and desired herbs. / Naplníme okurové hrníčky náplní a posypeme piniovými oříšky a nasekanými bylinkami dle chuti.

This has been a fast and easy lunch favorite of mine for a while now, but it is a great appetizer for a party. Once in a while I just make the filling part and top a mixed baby green salad with it...so good!

(foto+recept: thehappyrawkitchen )

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama