Prosinec 2009

Staročeský sezamový chléb

26. prosince 2009 v 17:38 | Ráj chutí |  Sušené placky

Staročeský sezamový chléb

Podle našeho receptu si můžete udělat chléb bezlepkový a nepečený a ještě k tomu taaaaakhle dobrý :)
Připravíme si:
400g neloupaného sezamu, 210g zlatého lnu, 340g mrkve, 1dl vody, 1 lžička soli, 2 lžíce majoránky, 2 stroužky česneku, 65g cibule
Mrkev nastrouháme na hodně jemno nebo ještě lépe nasekáme v robotu. Len umeleme na mouku pomocí silného mixéru, mlýnku na ořechy nebo na koření a pak ji spolu se všemi dalšími ingrediencemi včetně vody dáme do robotu. Můžeme míchat buď ručně a nebo pomocí kuchyňského robotu tak, aby sezam zůstal jakž takž vcelku - s těstem se pak lépe pracuje. Rukama je to mnooohem větší zábava a dělání chleba si tak kráásně užijete J Pokud máte sušičku na ovoce, pak s těstem hurá do ní. Pokud ne, stačí jen dát těsto na pečicí papír a sušit na topení nebo v otevřené troubě do cca 50°C.
Omamná staročeská vůně majoránky Vám provoní dům a dočista Vás nadchne :)

(foto+recept: rajchuti/recepty )

Zázvorové perníčky

21. prosince 2009 v 19:48 | veri |  Sladkosti
Složení:
mandle, datle, zlatý len, pomerančový džus,
perníkové koření, špetka soli, čerstvý zázvor
mandlí a datlí nejvíc, koření dle citu,
zázvor ať je cítit a pak hooodně radosti při vyrábění :))

mandle rozemlít na mouku a v robotu
udělat na lepivou kouli s datlemi :)
smíchat s ostatními surovinami
a vytvarovat perníčky

(foto+recept: freshness/obrázky +možnost objednávky hotových perníčků
spolu s dalšími druhy vánočního cukroví: v Ráji chutí )

Jablkové košíčky

19. prosince 2009 v 9:59 | barefoot and frockling |  Sladkosti
Fig and apple almond tarts

These fig and almond apple tarts were the result of an abundance of dried figs and some leftover almond pulp from delicious almond mylk. Combined with cinnamon, these made for an interesting snack/breakfast that also could double as an apple crumble:
Tyto košíčky byly výsledkem spousty sušených fíků a zbylé mandlové drtě z výborného ořechového mléka. V kombinaci se skořicí vznikl zajímavý zákusek s chutí jablkového drobenkového koláče.

Ingredients: / Složení:
5 or 6 dried figs / 5 nebo 6 sušených fíků
handful of walnuts (about 1/4 cup) / hrst vlašských ořechů (asi 1/4 šálku)
½ cup almond pulp / 1/2 šálku mandlové drtě
1 tsp cinnamon / 1 lžička skořice
pinch of cardamom / špetka kardamonu
pinch of nutmeg / špetka muškátového ořechu
pinch of ginger / špetka zázvoru
squeeze of lemon juice / citrónová šťáva
¼ tsp vanilla extract / vanilka
3 apples, processed / 3 nastrouhaná jablka

Preparation: / Příprava:
Process all of the ingredients except for the apples. Mold the mixture into cupcake shells. Process apples with some cinnamon. Spoon into individual cupcakes and chill. For crumble, add 'nut crust' as a topping over processed apples. Will last for 2-4 days in the fridge. Enjoy!
Rozmixujeme uvedené suroviny s vyjimkou jablek. Směs vložíme do formiček na cukroví a vytvoříme košíčky, které naplníme nastrouhanými jablky se skořicí a necháme vychladit. Nakonec posypeme strouhanými ořechy. V ledničce vydrží 2-4 dny. Dobrou chuť!

(foto+recept: barefootandfrolicking / goneraw )

Pekanové koláčky

18. prosince 2009 v 20:50 | Life in Montana |  Sladkosti
Pecan Pie?
This is a quick snack with the hint of pecan pie. Everyone loves this one.
Just push a pecan in the date and they are ready to disappear!

Tento rychlý zákusek nahradí pekanový koláč a každému chutná.
Jen vložíte pekanové ořechy do datlí a je hotovo!


(foto+recept: veganrawfood / goneraw )

Citrónky

13. prosince 2009 v 11:02 | Ráj chutí |  Sladkosti

- kešu nadrtit najemno
- přidat rel. hodně citrónové kůry
- agáve
- smísit na těsto a jíst

(foto+recept+možnost objednávky hotových citrónků spolu s dalšími druhy vánočního cukroví v Ráji chutí: freshness/fórum )

Ovocný salát s ananasem

11. prosince 2009 v 20:54 | barefoot_and_frolicking |  Saláty
luverly breakfast fruit salad:
strawberries, bosc pear, bananas and a slice of pineapple 'love'

Ovocný salát k snídani:
jahody
hruška
banány
ananas

(foto+recept: barefootandfrolicking )

Mátový dort

9. prosince 2009 v 18:29 | Vojta |  Sladkosti
receptík? proč ne...sice je to tajný rodinný recept předávaný z raw generace na generaci, ale babička mi dala copyright..

Mátový dort(1,5 kg)
základ....do robota dáme rozsekat 7 dc vlašáků, 3 dc mandlí, 1,5 dc kokosu, 12 datlí, 0,7 dc agáve sirup nebo med, či stavie, dle libosti, 3 lžíce kakaa, špetka jemné soli a 0,5 dc kokosového másla. Těsto se dá na dno dortové formy, dobře uplácat...

mátový topping...7 dc mandlí, mátové lístky bez stonku, tak hrstku, pár kapek kvalitního mátového aroma oleje dle chuti, 1,5 dc agáve, 1 dc kakaového másla, lžičku spiruliny nebo víc, podle toho jakou chceme barvu, malou špetku soli.
Těsto rozetřeme na základ, uhladit.
Potom rozmíchat kakao s vodou, aby to mělo stejnou konzistenci jako těsto a nakreslíme nahoře nějaké pěkné ornamenty..dobrá je hořká čokoláda, dá to kontrast sladkému dortu, ale může se i sladit.

Pak se dort dá do lednice nebo lépe do mrazáku, z pevného dortu se nakrájí kusy, zabalí do fólie a máte dort na dlouho, vyndáte si kousek pár hodin před tím, než ho chcete sníst a vydrží to dlouho..

WARNING...podobné dorty jsou nebezpečně dobré a jsou doporučeny lidem, co zvládají vitariánství, jinak vedou k přejídání a zas tak zdravé nejsou, je tam dost tuku..Ideální jsou pokud jste přes den na ovoci, večer zelenina, po večeři malý kousek a ne denně.. pak je to ještě zdravé, dají vynikající uzemňující energii..
Tak dobrou chuť a nezapomeňte se podělit s kulinářskou zkušeností.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaaja:
Ještě taková otázka... nechybí v tom receptu na topping nějaká ingredience? V receptuře pro "základ" je 70g vlašáků, 30g mandlí, 15g kokosu. Naproti tomu recepturu pro topping tvoří hmotu pouze 70g mandlí. Z fotografie je ale vidět, že zeleného toppingu je na množství cca 3x víc než korpusu.

Vojta:
To je dobrá otázka...nuže tohle množství je univerzální množství pro výrobu ovocných dortů, vždy tam přijde 400 g ovoce, třeba mraženého nebo čerstvého.
V mátovém je jen trochu máty a tak jediné vysvětlení je, že tento dortík byl vytvořen jako testovací vzorek a zřejmě jsem to tam dal více od oka.
Ale v tom receptu nejsou gramy ale decilitry, 7 dc vlašáků atd.
Tak bych dal víc ořechů a příště bych asi zkusil přidat datle i na ten topping. Tenhle dortík to chce vychytat trošku víc, dá se s tím dělat hodně.
Tak se omlouvám za nepřesný recept, nějak mi to nedošlo.



(foto+recept: freshness/fotky )

Zelená jahoda

7. prosince 2009 v 21:58 | Ráj chutí |  Nápoje
Což takhle dát si špenát? A což takhle dát si zelenou jahodu? Tento svěží koktejl milují děti, zvlášť pokud jej připravíte spolu s nimi, užijete si legraci a o to víc pak bude všem chutnat :) Zelená jahoda má všechno, co tolik potřebují nejen děti ve svém vývoji, ale i dospělí, oslabení prací, stresem a každodenním životem - minerály z čerstvého špenátu, rozmanitou škálu vitamínů z ovoce a sladkou chuť rozinek...takže hurá na zelenou jahodu!
Na 0,5l koktejlu si připravíme:
2 banány, hrst jahod, menší hrstka rozinek, 130g špenátu, cca 2dl vody
Špenát důkladně omyjeme, všechny přísady dáme domixéru, zalejeme vodou a mixujeme, dokud se nám nerozmixují rozinky.
Pokud chceme něco ještě zajímavějšího, rozinky můžeme nechat rozmixované jen nahrubo a při popíjení koktelju si pak vychutnávat jejich kousky :)

(foto+recept: rajchuti )

Maďarský guláš

5. prosince 2009 v 10:01 | Ráj chutí |  Speciality
Guláš bez masa a bez vaření? Pořádně ostrý nebo jen lehoulince pikantní? Že nevíte jak na to? Nejen že po přečtení našeho receptu už vědět budete, ale dostanete na něj i veeelikáááánskou chuť :)
Gulášová omáčka:
2 rajčata, větší hrst sušených rajčátek, 2-3 stroužky česneku, čtvrt velké/půlka malé cibule, 6-7 datlí, lžíce sladké papriky, lžíce sojové omáčky (není nutné), ½ lžičky mletého hořčičného semínka, špetka cayennského pepře nebo malá chilli paprička (s těmi opatrně :)
Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme úžasnou čerstvou a zdravou gulášovou omáčku.
Další ingredience:
¾ kg cukety
Cuketu oloupeme, nastrouháme a smícháme s gulášovou omáčkou. Můžeme přidat kousky sezamového chleba (můžete se nechat inspirovat naším receptem), které vytváří efekt masových kousků :)
A teď? Teď se můžete nechat unášet na gulášové vlně až do těch nejvzdálenějších maďarských končin...

Hotový Maďarský guláš i se spoustou dalších dobrůtek si můžete objednat v Ráji chutí .

Dobrou chuť!


(foto+recept : rajchuti )