Mátový dort

9. prosince 2009 v 18:29 | Vojta |  Sladkosti
receptík? proč ne...sice je to tajný rodinný recept předávaný z raw generace na generaci, ale babička mi dala copyright..

Mátový dort(1,5 kg)
základ....do robota dáme rozsekat 7 dc vlašáků, 3 dc mandlí, 1,5 dc kokosu, 12 datlí, 0,7 dc agáve sirup nebo med, či stavie, dle libosti, 3 lžíce kakaa, špetka jemné soli a 0,5 dc kokosového másla. Těsto se dá na dno dortové formy, dobře uplácat...

mátový topping...7 dc mandlí, mátové lístky bez stonku, tak hrstku, pár kapek kvalitního mátového aroma oleje dle chuti, 1,5 dc agáve, 1 dc kakaového másla, lžičku spiruliny nebo víc, podle toho jakou chceme barvu, malou špetku soli.
Těsto rozetřeme na základ, uhladit.
Potom rozmíchat kakao s vodou, aby to mělo stejnou konzistenci jako těsto a nakreslíme nahoře nějaké pěkné ornamenty..dobrá je hořká čokoláda, dá to kontrast sladkému dortu, ale může se i sladit.

Pak se dort dá do lednice nebo lépe do mrazáku, z pevného dortu se nakrájí kusy, zabalí do fólie a máte dort na dlouho, vyndáte si kousek pár hodin před tím, než ho chcete sníst a vydrží to dlouho..

WARNING...podobné dorty jsou nebezpečně dobré a jsou doporučeny lidem, co zvládají vitariánství, jinak vedou k přejídání a zas tak zdravé nejsou, je tam dost tuku..Ideální jsou pokud jste přes den na ovoci, večer zelenina, po večeři malý kousek a ne denně.. pak je to ještě zdravé, dají vynikající uzemňující energii..
Tak dobrou chuť a nezapomeňte se podělit s kulinářskou zkušeností.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaaja:
Ještě taková otázka... nechybí v tom receptu na topping nějaká ingredience? V receptuře pro "základ" je 70g vlašáků, 30g mandlí, 15g kokosu. Naproti tomu recepturu pro topping tvoří hmotu pouze 70g mandlí. Z fotografie je ale vidět, že zeleného toppingu je na množství cca 3x víc než korpusu.

Vojta:
To je dobrá otázka...nuže tohle množství je univerzální množství pro výrobu ovocných dortů, vždy tam přijde 400 g ovoce, třeba mraženého nebo čerstvého.
V mátovém je jen trochu máty a tak jediné vysvětlení je, že tento dortík byl vytvořen jako testovací vzorek a zřejmě jsem to tam dal více od oka.
Ale v tom receptu nejsou gramy ale decilitry, 7 dc vlašáků atd.
Tak bych dal víc ořechů a příště bych asi zkusil přidat datle i na ten topping. Tenhle dortík to chce vychytat trošku víc, dá se s tím dělat hodně.
Tak se omlouvám za nepřesný recept, nějak mi to nedošlo.



(foto+recept: freshness/fotky )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama