Únor 2010

Pohanková svačinka

28. února 2010 v 18:24 | Věra |  Kaše

Suroviny:

předem namočená pohanka

jablka nakrájená na kousky

rozinky

skořice



Ľanovo hrachové sušienky

28. února 2010 v 18:11 | Ondrej |  Sušené placky

Namočený ľan, naklíčený a rozmixovaný hrach, môže sa ochutiť paprikou, cesnakom, korením.

Sušené v sušičke na jemnom umelohmotnom sýtku (sieťka na okná) alebo mastnom papieri.

Dajú sa spraviť rôzne kombinácie zo sezamu, slnečnicových semienok, mrkvy, šošovice, cibule, maku atď., ale základ väčšinou sú ľanové semienka.


( foto+recept: freshness/obrázky )

Mrkvová pochoutka

28. února 2010 v 17:09 | mira |  Speciality

Jednu velkou krmnou mrkvici zbavíme nežádoucích nečistot,
jako jsou cenovka, sáček, nebo drn a podélně rozpůlíme nožem,
nebo mečem.
Mezi vzniklé půle vetkneme jednu malou karotku a koušeme.
Dobřechuť! :P

( foto: freshness/mrkev )

Saláty z mrkve, čevené řepy a jablek od Xiona

28. února 2010 v 14:06 | Xion |  Saláty
Sarik mi vnukla myslienku trochu poexperimentovat, a vylepsit mrkvove salaty. Posledne mesiace to je u mna so zeleninou dost slabsie, a som si uvedomil, ze kombinaciu ako mrkva-cvikla-zeler vzdy hodim do odstavovaca a pijem to vo forme stavy. Jest to struhane vobec nemam chut. Fruitarian by ma samozrejme chvalil, ze pojedam same ovocie, akurat stale byt nalacno... este na to niesom celkom zvyknuty. Taky salat dokaze zasytit na dlhsiu dobu, pretoze dlhsie lezi v zaludku. Neviem preco, ale predtym ma to nikdy nenapadlo sa s tym trochu pohrat, pouzit trochu fantaziu, a tak som si vzdy robil mrkvove salaty bez chuti. Dnes som teda vyskusal 2 kombinacie:


1 stredna mrkva - stava z polky pomaranca, druha polka na male kocky, dopredu namocene bio hrozienka, a skorica, a zdibka sezamovych semienok. Chutilo to vyborne, a ta nahorklost cisteho mrkvoveho salatu sa premenila na prijemnu sladkastu. Potesilo ma to, lebo hned som zacitil, ze salatove dni sa vratili a konecne som nasiel ovozelove jedlo, ktore ma na 2 hodinky zasyti.

dalsia kombinacia:
1 stredna mrkva - stava z celeho pomaranca - pridana pomarancova duzina co ostala na lise - nastruhane jablko bez supky - hrozienka - trocha suseneho kokosu.
Tato kombinacia nebola az tak dobra ako prva, je to znama kombinacia mrkva-jablko, ale mne zatial nastruhane jablko v niecom nikdy nejak moc nesmakovalo. Ale celkovo mi to chutilo tiez moc, hlavne to bolo super stavnate.

Uz mi dozrievaju hrusky, tak sa tesim, az vyskusam kombinaciu od Sarik, mrkva-hruska- (+pomaranc/jablko)


Takisto som prebehol Vitakucharku a Surova Strava od Kentonovych, a pripravil si dalsie zaujmave kombinacie a recepty, co chcem v ramci "nezelenych salatov" vyskusat. Nejak som mal zafixovane, ze ovocie a zeleninu nemiesat, ale myslim, ze niektore kombinacie zas tak nezlobia v zaludku.

Tu su tie recepty:


Mrkva + jablko + pomaranc - klasika
( recept+foto: vitakucharka)

Mrkva + pomarancova stava + cvikla (+kusky pomaranca)



Mrkva + pomaranc (3:1) - nic viac netreba ani citron - vyskusat hrozienka
( recept+foto: vitakucharka )


Mrkva + hruska (+jablko) + hrozienka + skorica + sezam



Mrkva + jablko (olupane struhane) - poliate vodou s medom a citr.stavou - posypat orechami
( recept+foto: vitakucharka )

Mrkva + kokosovy tuk + hrozienka
( recept: vitakucharka )

Struhane jablko - nadrobno nakrajane orechy - kokos -(+hrozienka+skorica)
( recept: vitakucharka )

Cvikla + kren - najemno nastruhat, cesnak, zamiesat, nechat odstat v ladnicke, posypat orechy/semienka

Salat z cvikle a jablk:
6 sladkych nastruhanych jablk, 2 male cervene repy, pomarancova stava, skorica. Nastuhat jablka, zaliat pomarancovou stavou (aby nezhnedli), pridat nastruhanu repu, skoricu. Obmena - pridat este trochu mrkvy a/alebo zeleru.

4 mrkve,1-2 salky bielej kapusty, 6 pomarancov, 2 hrsty hrozienok, 4 lzice sezamovych semienok
Mrkvu nakrajejte nahrubo, zmiesajte so stavou so 4 pomarancov. Rozmixovat, dokud zmes nieje hladka. Nakrajat kapustu, a dat do misy s hrozienkami. Nakoniec zaliat zmesou mrkvy a pomarancov a pomiesat. Posypat sezamovymi semienkami (asi namliet), a ozdobit platkami s 2 pomarancov (alebo nadrobno nakrajanych)

Rajčatová polévka s bazalkou

28. února 2010 v 10:23 | Raw Heathy |  Polévky
Tomato Basil Soup
A quick throw together - no measurements, just a "taste as you go" kinda soup. Can't go wrong here with these great ingredients. The fresh basil is key... and I use avocado to thicken and cream the soup, but you could use olive oil, thick nut milk, or cashews/hemp seeds.
Rychle, bez vážení (jen dle vlastní chuti) rozmixujeme uvedené suroviny. Syrová bazalka je klíčová ...Avokádo používám, aby byla polévka tučnější a krémovitější, ale lze také použít olivový olej, ořechové mléko nebo konopné semínko a kešu ořechy.

Tomato / rajče
Red bell pepper / syrová červená paprika
Garlic / česnek
Fresh basil / čerstvá bazalka
Avocado / avokádo
Lemon juice / citrónová šťáva
Himalayan salt / himalájská sůl
Hot water / teplá voda

( foto+recept: rawgoddessheathy )


Prekladaná jablková torta

27. února 2010 v 8:43 | epony |  Sladkosti
Potrebujeme:
balíček medjool ďatlí namočených, kokos, 3 väčšie jablká, hrsť sušených čučoriedok- boruvky

Namočené ďatle zmixujeme s jedným jalbčkom a zmes zmiešame so strúhaným kokosom (odhadom, cca 6 lyžic, aby kokos vsiakol šťavu a zmes bola hustejšia), ja som do plnky zamiešala aj hrsť sušených čučoriedok.
Vezmeme si strednú formu na tortu (alebo ja použivam plastovú misku) a striedavo do nej ukladame "poschodia" - natenko nakrajane jablka a tenka vrstva plnky tak, aby naspodku aj navrchu boli jablka. Tortu dame na cca 2 hodiny do chladničky a potom vyklopíme na tanier. :-P:-P

__________________________________________________________________________
Další varianta jablkového dortu - s ořechovou drobenkou pro inspiraci:
2 jablka rozmixovaná s datlemi, rozinkami, skořicí a citrónovou šťávou smíchaná s 6 jablky nakrájenými na plátky; tato směs se v dortové formě prokládá s ořechovou drobenkou (pekanové ořechy, datle, skořice, kokosový olej, mletý oves) nebo v jiné variantě dortu přidáme i vrstvu borůvek, jahod, malin. (foto+recept: lovingraw )
Apple Crumble Cake
Filling:
8 medium apples of your choice, peeled, cored and separated
½ cup pitted, packed dates
¼ cup raisins, soaked for a few hours
1 tbs lemon juice
1 tsp cinnamon
Blend 2 of the apples with the other filling ingredients, until smooth. Thinly slice the remaining 6 apples and fold into the blended mixture.
Crumble:
2 cups pecans
1 cup pitted, packed dates (8-10)
1 1/2 cups ground oat groats
2 tbs melted coconut oil
3 tsp cinnamon, 1/4 tsp sea salt
Process the nuts and dates. Add the rest of ingredients and pulse into a crumbly mixture.


Assembly:
Press 1/3 of the crumble mixture into the bottom of an 8" pan. Layer 1/2 of the apple mixture on top.
Sprinkle another 1/3 of the crumble on the top, followed by the remaining apples. Finally, top with the last of the crumble.
Enjoy this way, or dehydrate for 6-8 hours at 115F to soften the apples. Slice and eat!
For Apple Berry Cake, spread 2- 3 cups fresh or frozen berries over the first layer of apples.
For an even more decadent treat, enjoy with a side of raw vanilla ice cream!


Cuketové koláčky

10. února 2010 v 7:08 | Anna |  Sladkosti
Cuketové koláčky

šálek jemně nastrouhané cukety
půlka jemně nastrouhaného manga
2 šálky jemně namletých mandlí
rukou rozmačkaný pomeranč
lžička vanilky
lžička skořice
nahrubo nakrájené vlašské ořechy

Z přísad kromě vlašských ořechů jsem zpracovala těsto, které jsem dala na cca půl hodiny ztuhnout do ledničky. Pak jsem rukou utvořila kuličku, obalila jsem ji ve vlašských ořechách a utvořila důlek. Koláčky jsem dala do sušičky. Vždy všechno suším na max. 35°C. Nechala jsem je tam 3 hodiny, pak už jsem je chtěla ochutnat. Myslím tato doba docela stačí, ale mohou se tam nechat 4-6 hodin. Naplnila jsem je jemně strouhaným jablkem a ozdobila plodem Klanopražky čínské. Jsou uvnitř mírně vlhké a vlašské oříšky příjemně křupou. Určitě se dají dělat různé náplně dle chuti, ještě vyzkouším náplň makovou.
Inspiraci jsem našla na webu: http://earthmother-intheraw.blogspot.com/search/label/dessert , ale trochu jsem si jej upravila podle toho, kolik jsem měla zásob :-)...