Závin

10. listopadu 2010 v 6:50 | Anna |  Sladkosti

Závin 7
Přicházejí pomalu zimní měsíční měsíce a s nimi doba jablečných závinů :-)... ty jsem měla opravdu ráda a tak jsem se rozhodla takový závin vytvořit...

původně jsem lněné semínko mlela, což je na počátku mého tvoření... ale dnes již vím, že mletá semínka rychle žluknou a tak lněná semínka nemelu, ale na noc namáčím do vody...ony vytvoří "šlem" a tím hmotu, která je "tuhnoucí směsí"...

namočila jsem tedy zlatá a hnědá lněná semínka na noc do vody, zárověň také datle, slunečnicová semínka, mandle a vlašské ořechy...

datle jsem umlela, smíchala se lněným semínkem a na celofánu jsem z této hmoty rukama utvořila placku...

namlela jsem mák, konopná a sezamová semínka a smíchala je s mandlovým mlékem...

na polovinu placky jsem navrstvila makovou nádivku a na druhou polovinu nádivku jablečnou...tu jsem posypala mletou skořicí a celý závin jsem posypala nasekanými vlašskými ořechy a slunečnicí...

celou placku jsem pomocí celofánu zavinula a dala do lednice na 24 hodin ztuhnout...

protože jsem měla málo datlí, placka byla málo tuhá, takže závin nedržel dle mých představ...ale byl vynikající :-)...

dají se vytvořit nádivky různé, dle fantazie... ořechová atd. ...

trochu makové nádivky mně zbylo, tak jsem si ji namazala na banán... mlask :-)...




Závin
Závin 1
Závin 2
Závin 3
Závin 4
Závin 5

Závin 6
Závin 8
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mmm... Mmm... | 11. listopadu 2010 v 18:11 | Reagovat

... to zní báječně - musím se do toho brzy vrhnout! :-)

2 Slávek Slávek | E-mail | Web | 23. března 2011 v 10:11 | Reagovat

bohužel, ani namočené lnené semínko nedokážeme strávit a tak projde bez užitku což je škoda, protože uvnitř obsahuje velmi užitečné živiny (dnes je lnené semínko řazené mesi superpotraviny).

Takže nezbývá než opravdu semlít - čerstvě před použitím (my jej doma mixujeme do zdravotního koktejlu)

poznámka - nesemleté lněné semínko nestráví dokonce ani takoví býložravci jako jsou koně - i jim se musí nejprve prohnat šrotovníkem !!

3 Jan Jan | 31. března 2011 v 14:21 | Reagovat

Proto ho musime poradne rozkousat ze...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama