Mandlové mléko

16. srpna 2011 v 17:47 | Tereza |  Nápoje
Mandlové mléko:
--------------------
1 / 2 šálku mandlí (namočené přes noc do studené vody)
3 šálky studené vody
1 lžíce medu (květový nebo akátový)
špetku mořské soli

Mandle nasáknou až dvojnásobně přes noc. Dejte je do mixéru, přidejte vodu, med a špetku soli. Mixujte po dobu nejméně 2 minut, až dostanete hladkou bílou tekutinu. Nalijte ho přes sítko do sklenice a podávejte vlažné nebo chlazené. Mandlové mléko vydrží 5 dní v chladničce.
http://www.favoritecook.co​m/almond-milk


Mandlovo-datlové mléko:
--------------------------​----
1 / 2 šálku mandlí (namočené přes noc do studené vody)
6 datlí
4 šálky studené vody
3 celá semena kardamonu
1 lžíce medu

Dejte namočené mandle, datle, kardamonová semena, med a vodu do mixéru. Mixujte po dobu 3 minut. Přelijte přes sítko do sklenice.http://www.favoritecook.co​m/healthy-breakfast

(foto+recept: RAW FOOD )

Mléko z ořechů a semen
--------------------------​---

My používáme mléko z ořechů a semen místo smetany a mléka. Náš oblíbený recept je:

2 polévkové lžíce oloupaných slunečnicových semen,
12 celých syrových mandlí se slupkou,
1 polévková lžíce sezamových zrn.

Pomelte ořechy a semena na elektrickém mlýnku na jemný prášek, nasypte ho do půl litru teplé vody a mixujte dvě až tři minuty pořádně s jednou polévkovou lžící medu při vysokých obrátkách. Tím je směs hotová a připravená k snídani.

Toto je základní recept, který si můžete podle chuti obměnit. Jestliže chcete mít směs jako hustou smetanu, použijte méně vody. Můžete také změnit podle své chuti množství medu. A jestliže chcete mít nápoj řidší, přidejte vody.

K snídani je velice chutná směs z banánů nakrájených na kolečka, namočených fíků, rozinek, nastrouhané karotky a klíčků z mungo-bobů. Posypat ji můžeme ještě na moučku pomletými slunečnicovými a dýňovými semeny a syrovými mandlemi. Spolu se sklenicí karotkové šťávy tvoří tento pokrm vydatnou snídani, která nasytí i těžce pracujícího muže.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jiřka Jiřka | 27. října 2011 v 11:31 | Reagovat

Ahoj, zkoušela jsem mandlové mléko podle tohoto receptu, ale

1) mandle mi přes noc moc nenabobtnaly, jen trochu - mají se používat nějaké speciální? Viděla jsem ve zdravé výživě RAW mandle, ale nevím, jak se liší od běžných nespařených, neloupaných?

2) dala jsem k namočeným mandlím (1 šálek) 2 šálky vody a už to docela stačilo (že by tím, že mi opravdu moc nenabobtnaly?), v mixéru to stříkalo o 106 :-D a chuť nic moc, po prvním šálku vody byla příjemně cítit sůl, ale žádný med, tak jsem přidala s druhým šálkem vody ještě jednu mohutnou lžičku medu a už to bylo lepší. Další vodu jsem nechtěla přidávat, ať se mi neztratí veškerá chuť. Nebo to byly neoprávněné obavy?

3) dohromady jsem z toho ale nevymačkala víc než ty cca 2 šálky, ale zato byly výborné a do ledničky se tedy mlíčko ani nepodívalo :-D a manžel si na svou ochutnávku ještě bude muset počkat :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama