Září 2011

Švestkové vánoční cukroví

29. září 2011 v 0:59 | Ilona |  Sladkosti
Recept na těsto:
sušené švesky - 200g
lněné semínko - 50g
lněný olej - 1 lžíce
med - 1 lžíce

Pomleté lněné semínko v mlýnku, umixované se sušenými šveskami lněným olejem a doslazeno medem.
No a potom už jen vykrajovat vykrajovátky a obalovat v kokosu či karobu nebo dělat kuličky samotné nebo s lískovým oříškem, para ořechem, slunečnicovým semínkem....atd a nebo doplnit kolečkem banánu, jablka....atd atd....meze se nekladou :-).

Dýňový koláč

24. září 2011 v 9:36 | Růženka |  Sladkosti
Dýňový koláč/Kürbiskuchen/Pumpkin pie

Těsto:
3 šálky vlašských nebo jiných ořechů
1/2 šálků datlí
Všechno rozmixovat na lepkavé těsto a dát do dortové formy.

Náplň:
3,5 hrnků dýně
3/4 hrnků datlí
1,5 až 2 hrnky namočených kešu
1/2 hrnků banánu
3 lžíce skořice
2 lžíce zázvoru
1,5 lžíce muškátového oříšku
1/4 hrnku kokosového oleje
1 lžička vanilkového prášku - ze syrového vanilkového lusku

Všechno najednou umixovat v mixéru a dát na těsto.
Nakonec posypeme skořicí. Dat vychladit do lednice. Nejlepe tak na 2 hodiny.

Hotovo, a příprava trvá asi jen půl hodiny :-)

__________________________________________________________________________
Boden:
3 Tassen Wallnüsse
1/2 Tasse Datteln
Alles im Mixer zu einem klebrigen Teig pürieren und in die Kuchenform geben.

Füllung:
3,5 Tassen Kürbisfleisch
3/4 Tassen Datteln
1,5 - 2 Tassen eingeweichte Cashews
1/2 Tasse Banane
3 EL Zimt
2 EL Ingwer
1,5 EL Muscatnuss
1/4 Tasse Kokosöl
1 TL Vanillepullver - roh aus Vanillebohne

Alles auf einmal pürieren und auf den Kuchenboden geben.
Alles noch mit Zimt bestreuen - Fertig.
In den Kühlschrank stellen für etwa 2 Std.

Die Zubereitung dauert nur ungefähr eine halbe Stunde :-)

(foto+recept:

Pohankovy dezertík s jablkem a hroznem

20. září 2011 v 18:55 | Lenka |  Kaše
Namočila jsem pohanku, cca na 4 hodiny. Pak jsem ji rozmixovala s trochou karobu, skořice a namočenými sušenými švestkami. Nahoru jsem nastrouhala jablíčko a pokrájela hrozno. Chutnalo to jako puding, doporučuju :-)

(foto+recept:


Vánoční cukroví

20. září 2011 v 18:27 | Petr |  Sladkosti
Vánoce se blíži tak už dělám první pokusy vyrábět jednoduché cukroví:

Na fotce: Kokosovo čokoládová roláda, Ořechovo datlové kuličky, Datlovo kokosové kostky v čokoládě, Oříškočokoládové kuličky

Recepty:

Ořechovo datlové kuličky
Suché ořechy (v tomto případě vlašáky) a datle rozsekáme v sekáčku a uválíme kuličky, které ještě obalíme v najemno nasekaných oříšcích. Datle smíchané s většínou druhů oříšků jsou naprosto výborné.



Oříškočokoládové kuličky
V kousku kokosového tuku jsem rozpustil kakao přilil trochu sirupu z agáve a přimíchal nasekané lískové oříšky. A zase těma oříškama ještě obalil.


Datlovo kokosové kostky v čokoládě
Suché datle a kokos rozsekat v sekáčku kuch. robotu, vytvarovat do kostek a šoupnout do ledničky. Čokoládové máslo rozpustit a přimíchat kakao. V tekuté čokoládě obalit kostky, zase šoupnout do ledničky a je hotovo.

Kokosovo čokoládová roláda
Čokoládu dělám podobným postupem jako v předchozím případě, akorát jí osladim agávovym sirupem. Pořád nemůžu vychytat tu správnou konzistenci. Zde jsem zkusil přidat oříšky, ale řekl bych lepší je to bez nich. Kokosovej vnitřek je nastrouhanej suchej kokos s trochou kokosového tuku a oslazeno agávovým sirupem. Roládu vyrábim tak že igelitovej pytlík rozpatlám tenkou vrstvu čokoládového těsta a na ní vrstvu kokosového a pak už jen lehce svinu.

Pří výrobě tohoto cukroví nebylo týráno žádné zvířátko a všechny suroviny byly zpracovány při teplotě do 40 °C

(foto+recept:

Citrusový salát

19. září 2011 v 20:01 | Golubka |  Saláty

Citrus Salad
Blood and navel oranges / čevené a žluté pomeranče
Pink, white and ruby red grapefruit / růžový, bílý a rubínový grapefruit
Tangerines / mandarinky
Clementines / klementinky
Limes / limetky

Peel, cut and arrange the citrus on the plate. Garnish with fresh mint.
Citrusy oloupeme, nakrájíme a naaranžujeme na talíř. Zdobíme čerstvou mátou.

(foto+recept:

Okurkový salát s koprem

17. září 2011 v 11:20 | Golubka |  Saláty
Cucumber and Dill Salad (an old favourite):
5 large, or 10 small pickling cucumbers - peeled and thinly sliced / 5 velkých nebo 10 malých okurek - nakrájených na tenké plátky
2 tablespoons of each sea salt, apple cider vinegar, and cold-pressed olive oil / sůl, jablečný ocet a olivový olej
1 bunch fresh dill - chopped / svazek čerstvého kopru - nasekat
1/2 onion (optional) - chopped / 1/2 cibule (možno přidat dle chuti) - nasekat

Gently mix the cucumbers with salt in a large bowl, cover with a plate and put a jar full of water on top. Leave to press for 2 hours, or more. Drain the pressed liquid, then squeeze more by hand to discard most of the juice. Mix the cucumbers with the rest of ingredients and enjoy. / Ve velké míse promícháme nakrájenou okurku se solí, přikryjeme talířkem, zatížíme sklenicí vody a necháme odstát nejméně 2 hodiny, potom slijeme z okurek vzniklou šťávu a smícháme s ostatními surovinami. Dobrou chuť.

(foto+recept: golubka )

Korejský mrkvový salát

17. září 2011 v 8:44 | Lenka |  Saláty
Když dostanete chuť na něco pikantního, vyzkoušejte Korejský mrkvový salát - recept Lenky Mikšíkové - zajímavá kořeněná chuť, takové mám ráda :)
Na fotce je můj včerejší oběd: korejský mrkvový s plněnýma paprikama, náplň paté ze slunečnicových semínek a zeleniny (paté neboli paštika neboli pomazánka - složení: slunečnicová semínka rozmixovaná, sušená rajčata, řapík, rajče, cuketa, paprika, cibulka, česnek, umeocet, chilli, sůl, citron - vše se pomixuje, dochutí dle sebe a je to )

Nastrouhaná mrkev
koriandr
kari
česnek
zakápnout olejem
a citronovou šťávou
přidat trošku vody
a kdo chce sůl a pepř

(foto+recept:

TZATZIKY

11. září 2011 v 9:47 | Mila |  Omáčky
TZATZIKY - okurek strouhany, umixovana kokosova hmota z young coconut s coconut milk + citronova stava, sul, pepr, cesnek, kopr, trosku agave syrup, olivovy olej ....

"Svíčková"

11. září 2011 v 9:42 | Mila |  Speciality
"svickova" - carrot, parsley, cellery root, onion, lemon juice, salt, pepper, allspice, bay leaf, olive oil, tymian, lemon zest
SVICKOVA : mrkev, petrzel, celer, cibule, citronova stava, sul, pepr, nove koreni, bobkovy list, olivovy olej, tymian, citronova kura
Zeleninu nastrouhame, pridame koreni, citronovou stavu, olej a promichame