Říjen 2011

Plněná rajčata

22. října 2011 v 18:43 | Marek |  Speciality

Náplň: trochu česneku, jarní cibulka, olivový olej, sůl a tymián. Nechat chvíli "prolnout" pak smíchat s naklíčenými mungo fazolkami a lněným semínkem (nebo černým sezamem). Moc dobré !

(foto+recept: http://www.facebook.com/Recepty.zive.kuchyne#!/photo.php?fbid=2312814951252&set=p.2312814951252&type=1&theater )

Mandlový dip

18. října 2011 v 17:05 | Mila |  Omáčky
ALMOND DIP : soak almonds, water, avocado, olive oil, salt, lemon juice, onion, carrot, scarlett turnip
MANDLOVY DIP : namocene mandle, voda, avokado, olivovy olej, citronova stava, cibule, mrkev, purpurovy turin

Mandle macime par hodin ve vode, umixujeme s avokadem, olivovym olejem, cibuli, pridame sul, citronovou stavu, popr trochu vody.

Malinový dort

14. října 2011 v 19:34 | Sarah |  Sladkosti

Raw Cashew Dreamcake
Ingredients: Složení:
Crust:
1/2 cup raw almonds (pecan or walnuts will also work) / 1/2 šálku mandlí (nebo pekanových či vlašských ořechů)
1/2 cup soft Medjool dates / 1/2 šálku datlí
¼ tsp. sea salt / 1/4 lžičky soli

Filling: / Náplň:
1 ½ cups raw cashews, soaked for at least 5 hours, overnight is best / 1,5 šálku kešu, namočených nejméně 5 hod (nejlépe přes noc)
juice of 2 lemons / šťáva ze 2 citrónů
the seeds of 1 whole vanilla bean (or 1 tsp. alcohol-free vanilla extract) / vanilka
1/3 cup raw coconut oil, melted / 1/3 šálku kokosového oleje
1/3 cup raw honey (solid or liquid.)(Vegans use agave nectar.) / 1/3 šálku medu
1 cup raspberries (thaw completely if using frozen) / 1 šálek malin

Directions:
1. Place nuts and dates in a food processor with sea salt and pulse to chop until they are to your desired fineness (process a finer crust longer than a chunky one). Test the crust by spooning out a small amount of mixture and rolling it in your hands. If the ingredients hold together, your crust is perfect. Scoop out crust mixture in a 7" spring-form pan (if you don't have a spring-form pan, use a pie plate lined with saran wrap), and press firmly, making sure that the edges are well packed and that the base is relatively even throughout. Rinse food processor well.
2. Warm coconut oil and honey in a small saucepan on low heat until liquid. Whisk to combine.
3. In the most powerful food processor / blender you own (you decide which one has the most torque) place all filling ingredients (except raspberries) and blend on high until very smooth (this make take a couple minutes so be patient). If you have a Vita-Mix, absolutely use it.
4. Pour about 2/3 (just eyeball it, you can't make a mistake!) of the mixture out onto the crust and smooth with a spatula. Add the raspberries to the remaining filling and blend on high until smooth. Pour onto the first layer of filling. Place in freezer until solid.
5. To serve, remove from freezer 30 minutes prior to eating. Run a smooth, sharp knife under hot water and cut into slices. Serve on its own, or with fresh fruit. Store leftovers in the freezer (what leftovers?).

(foto+recept: mynewroots )

Avokádové lodičky

10. října 2011 v 8:23 | Tonya |  Speciality
September is a haven for raw food lovers. Fresh, ripe and raw produce bursting with flavor, color and nutrition is to be found practically everywhere. / Září je rájem pro milovníky syrové stravy. Čerstvé, zralé a syrové plody plné vůní, barev a vitamínů jsou prakticky všude.
Avocado Boats / Avokádové lodičky
If you are transitioning to the raw food diet, avocado is likely a staple in your diet. You can prepare this simple, yet delicious and beautiful dish for any crowd, composed of raw foodists or otherwise. / Když přecházíte na syrovou stravu, avokádo je pravděpodobně více zastoupeno ve vašem jídelníčku. Můžete připravit tento jednoduchý, chutný a krásný pokrm vašim přátelům pro radost.
Ingredients: / Suroviny:
4 avocados / 4 avokáda
2 yellow bell peppers / 2 žluté papriky
1 orange/red bell pepper / 1 oranžová/červená paprika
3-4 medium tomatoes / 3-4 střední rajčata
3 green onions / 3 jarní cibulky
1 bunch of fresh dill / trs čerstvého kopru
3 tablespoons sunflower oil, optional / 3 lžíce slunečnicového oleje dle chuti
Sea salt to taste, optional / sůl na dochucení dle chuti
Cut the avocado in half, lengthwise (see picture). With a spoon, scoop out the avocado pulp. Do not discard the resulting 2 "boats" from each avocado. Chop the avocado pulp, bell peppers and tomatoes. Finely dice the green onions and dill. Stir everything together with the oil and add sea salt if needed. Using a spoon fill each "boat" and place on a serving plate. Enjoy!
Rozkrájíme avokáda, každé napůl, lžící vydlabeme každou půlku tak, aby vznikly "lodičky", které plníme směsí pokrájeného avokáda, paprik, rajčat, kopru a zelené cibulky. Směs můžeme dochutit solí a olejem. Dobrou chuť!

(foto+recept: beautifulonraw )

Sezamovo-makové kostičky

4. října 2011 v 22:49 | Vlaďka |  Sladkosti
Tak jsem si dnes dopoledne hrála trošku.. vznikly sezamovo-makové kostičky:)
1 díl máku, 2 díly sezamu, trocha rozinek (pomleté všecko), vanilka, sirup z agave, lžička kokosového oleje (smíchat) - dovnitř mandle, ušoulet kuličky, obalit v loupaném sezamu, z toho kostičky a dát ztuhnout do ledničky

(foto+recept: RAW FOOD )

Matesuv Štrudl

3. října 2011 v 22:11 | Mates |  Sladkosti

Vrstvy: Banán / jablka
Poleva: datle / jablko / švetsky

(foto+recept: RAW FOOD )